ARN-ul este cunoscut si sub denumirea de Acid ribonucleic si este polinucleotid, fiind format in urma copolimerizarii ribonuculeotidelor, precum Adn-ul. Asadar, un ribonucleotid este de cele mai multe ori format din baza azotata (A – adenina, G – guanina, U – uracil, C – citozina), pentoza (adica Dezoxiriboza), precum si un fosfat. De cele mai multe ori, in cadrul unei molecule de ARN, uracilul va inlocui timina.
In ceea ce priveste structura, molecula ARN este intotdeauna monocatenara, adica este alcatuita doar dintr-un lant polinucleotidic, care este singur. Acesta se asemana in multe privinte cu ADN-ul, fiind un complex macromolecular.
In ceea ce priveste sinteza ARN, acesta este intotdeauna sintetizat doar printr-un singur proces, numit transcriptie. Intr-un astfel de proces, ADN-ul va avea rolul de matrita, in timp ce sinteza ARN se va realiza in functie de complementaritatea bazelor azotate, precum in cazul replicii unei molecule ADN. Asadar, ARN este un ghid pentru enzimele din organism.