Pizza este unul dintre cele mai populare preparate culinare, peste tot în lume şi pentru toate vârstele. De la mic la mare, cu toţii degustăm cu mare plăcere o felie aburindă de pizza, suculentă, plină de arome şi ingrediente delicioase. Acest mix fascinant de gusturi ne răsfaţă papilele gustative oricând, potrivindu-se oricărui tip de meniu. Este uşor de preparat, însă, cu toate acestea, ascunde secrete bine păstrate de către maeştrii bucătari.
Precursorul delicioasei pizza se pare că este focaccia, pâinica turtită şi aromată cu diferite condimente şi plante aromatice. Această pâinică s-a transformat în pizza, după ce roşiile au fost incluse în bucătăria italiană. Roşiile zdrobite adăugate peste focaccia au devenit astfel primul topping folosit în prepararea pizzei. Ulterior, topping-urile au început să se diversifice, luând naştere diferite sortimente de pizza. Astfel, reţeta de pizza ia naştere în secolul al XVI-lea, în Napoli, urmând a se transmite rapid către multe colţuri ale lumii, datorită marinarilor care tranzitau portul oraşului. Primul restaurant special destinat preparării şi servirii delicioasei pizza, a fost Antica Pizzeria Port’Alba, evident, tot în Napoli.
Primul pizzer renumit a fost Raffeale Esposito, el fiind cel care a creat pentru regele Italiei şi pentru regina Margherita di Savoia, trei sortimente de pizza. Datorită succesului pe care l-a avut la curtea regală, modul în care a combinat ingredientele, a pus bazele pentru viitorul strălucit al acestui preparat delicios. Pasiunea pentru pizza a cuprins astfel întreaga lume, ajungându-se astăzi în punctul în care nu există locuri unde să nu poţi comanda o felie generoasă de pizza. Topping-urile şi ingredientele se îmbunătăţesc şi se schimbă constant, astfel că accesând https://www.pizzeriaarena.ro/, îţi poţi comanda orice sortiment doreşti, alegând dintre Pizza Quatro Stagioni, Pizza Polo, Crudo Rucola, Margherita, Pizza Calzone, Vegetariană, Pizza Haiducească, Prosciutto Funghi, Ţărănească, Diavola, Carnivora sau Pizza Arena.
Pornind iniţial de la pâinica turtită, foarte important la pizza este, în continuare, blatul. Poţi alege ce fel de pizza preferi, în funcţie de grosimea şi caracteristicile blatului, subţire, gros, pufos sau crocant. Ulterior decizi ce sortiment de pizza vrei să consumi, în funcţie de ingredientele pe care le preferi.
Foarte important pentru a obţine un gust autentic, este blatul. Astfel, vei prepara un blat simplu din făină, apă călduţă, drojdie proaspătă şi sare. Dizolvi 25 grame de drojdie în 350 militri de apă călduţă. Într-un bol mare pui 500 grame de făină, un praf de sare şi adaugi amestecul de apă călduţă. Începi să frămânţi energic, preţ de 5-6 minute, după care împarţi aluatul în patru părţi egale, formând mici grămăjoare pe care le laşi la dospit pănâ îşi dublează volumul. Se ia fiecare grămăjoară, se aplatizează cu palmele sau cu sucitorul, se pune în tava specială şi se adaugă ingredientele. Întinzi un strat de sos de roşii, după care poţi jongla cu ingredientele după cum preferi, de la salam, ciuperci, caşcaval, ardei, ceapă, măsline şi brânză, până la fructe de mare, carne, fructe sau legume. Coace pizza la foc puternic, preţ de 7, 8 minute.