Dacă aveți în minte idei noi pentru împrospătarea camerei de zi sau vă gândiți la un plan de renovare a întregii case, atunci văruirea pereților reprezintă o modalitate remarcabil de simplă și de versatilă prin care un spațiu poate deveni mai primitor și mai atrăgător. Totuși, este important să pregătiți corect pereții pentru a fi dați cu var pentru a obține rezultatele perfecte pe care vi le doriți. Un perete bine pregătit va asigura o aderență mai bună a varului, iar suprafețele vor arăta uniform și neted.
Iată tot ce trebuie să știți despre pregătirea pereților pentru a fi dați cu var:
Înainte de a începe pregătirea pereților, asigurați-vă că demontați plintele, că acoperiți cu hârtie de protecție toate prizele și întrerupătoarele și că mutați mobilierul în centrul camerei. Este foarte bine să acoperiți cu folie de protecție fiecare piesă de mobilier. Apoi, adunați-vă toate instrumentele și echipamentele de care aveți nevoie, astfel încât să aveți totul la îndemână. În cele din urmă, asigurați-vă că toată suprafața este foarte bine ventilată și, dacă este posibil, încercați să lucrați cu ferestrele deschise cât mai mult timp cu putință.
Continuați prin a scoate toate cuiele, cârligele, șuruburile și alte piese de feronerie. Dacă pereții sunt prevăzuți cu bandă adezivă sau alt chit adeziv, folosiți o racletă pentru a îndepărta. Suprafața pereților trebuie să fie complet lipsită de denivelări și alte mici obstacole. În mod ideal, ar fi recomandat să deșurubați capacele prizelor electrice și plăcile întrerupătoarelor de lumină, dar dacă nu puteți face acest lucru, atunci acoperiți-le cu bandă adezivă. Dacă totuși ați deșurubat orice dispozitiv de fixare, atunci puneți toate șuruburile și piesele într-un singur recipient, astfel încât să nu petreceți ore în șir căutându-le după ce ați terminat de dat cu var.
Curățați suprafața pereților înainte de a umple golurile și crăpăturile. Este foarte indicat să scobiți cu atenție crăpăturile cu colțul ascuțit al unei raclete pentru a le face puțin mai mari și mai adânci înainte de a aplica materialul de umplutură. Astfel, materialul de umplutură își va îmbunătăți eficiența. Asigurați-vă că utilizați un material de umplutură de bună calitate pentru lucrare și lăsați-l să se usuce complet înainte de reumplere sau șlefuire. Odată uscate, aceste zone umplute trebuie tratate diferit față de restul suprafeței peretului. Zonele pe care le-ați umplut vor absorbi foarte bine vopseaua și vor necesita doar o mână fină de var. Puteți folosi o rolă de mici dimensiuni dată o singură dată printr-un strat de var înainte de a aplica varul pe întregul perete. Astfel, veți sigila suprafața umpluturii pentru a nu vă confrunta cu petice după ce varul se usucă. Dacă aveți de-a face cu crăpături în partea superioară a camerei, unde pereții se intersectează cu tavanul, cel mai indicat este să utilizați o racletă flexibilă pentru decor interior.