Pastrama poate fi considerata cea mai faimoasa mancare stradala din bucataria romaneasca, desi astazi suntem mai obisnuiti sa ne gandim la ea ca la o mancare stradala clasica americana, datorita faimei pe care a capatat-o la nivel international dupa ce a aparut in filmul "Cand Harry a intalnit-o pe Sally" din 1989.
Se prepara saramura intr-o cratita cu apa si se adauga toate condimentele, cu exceptia piperului negru, se aduce la fierbere si se lasa sa se raceasca, apoi se maseaza bucata de carne si se scufunda in saramura, dupa care se acopera cu un capac. Se lasa la inmuiat cel putin 8 ore, se poate lasa peste noapte, dar se poate lasa si 24-48 de ore in saramura. Odata scoasa din saramura, pastrama trebuie acoperita superficial cu sare si piper negru si apoi gatita pe gratar timp de aproximativ 3 ore, pana cand ajunge la 85 de grade Celsius la miez. Alternativ, se poate coace la cuptor, invelind-o in mai multe straturi de folie de aluminiu si facand gauri cu o furculita. Temperatura cuptorului trebuie sa fie de aproximativ 150°C, iar timpul de gatire de aproximativ 3 ore (intorcand pastrama la jumatatea timpului de gatire). La servire, pastrama trebuie taiata in felii subtiri, insotita de paine integrala sau de secara, legume si mustar.
Caloriile din pastrama depind de procentul de grasime din carne. Ar trebui sa se foloseasca carne semigrasa. Caloriile vor fi putin mai mari, dar limitati caloriile condimentelor si veti avea in continuare un fel de mancare echilibrat.