Este o tehnica care vine din Orient si despre care am invatat si noi aici. Alimentele gatite prin aceasta metoda isi pastreaza toate proprietatile organoleptice si gustul original. Singurul dezavantaj este timpul lung de gatire, dar acesta poate fi redus prin utilizarea unei oale sub presiune.
Aburul poate fi considerat ca fiind o fiertura, deoarece aburul este o substanta de natura apoasa. La fel ca fierberea, aburul este un sistem de gatit care foloseste convectia. Aceasta inseamna ca transmiterea caldurii are loc prin miscarea unui lichid sau a unui gaz (cum ar fi aburul), care incalzeste un corp mai rece.
Puteti gati la aburi multe tipuri de legume, peste, carne alba si chiar, asa cum ne invata bucataria chinezeasca, galuste si alte soiuri de paste umplute. Important este sa folositi intotdeauna tehnica corecta. Cel mai simplu mod de a gati la aburi este sa folositi o oala normala, pe fundul careia aduceti apa la fiert. In interior, se pune un cos metalic sau o strecuratoare in care se asaza alimentele care urmeaza sa fie gatite.
Acesta este un tip de gatit care combina efectele aburului cu cele ale presiunii. In aceste conditii, alimentele se gatesc la o temperatura mai mare de 100 °C (punctul de fierbere al apei), deoarece presiunea interna crescuta a recipientelor inchise ermetic intarzie producerea de abur, care se formeaza intre 112 si 125 °C. In acest fel, alimentele sunt gatite mai repede, iar timpul de gatire este redus cu pana la 2/3. Pe langa faptul ca este mai rapida, gatitul sub presiune pastreaza, desigur, toate avantajele gatirii normale la aburi, cum ar fi pastrarea integrala a fractiei de sare si vitamine din alimente, lipsa grasimilor de condimentare adaugate si pastrarea formei si consistentei originale a produsului (datorita absentei tumultului de fierbere).