fbpx
Cum se gateste la abur

Cum se gateste la abur

Este o tehnica care vine din Orient si despre care am invatat si noi aici. Alimentele gatite prin aceasta metoda isi pastreaza toate proprietatile organoleptice si gustul original. Singurul dezavantaj este timpul lung de gatire, dar acesta poate fi redus prin utilizarea unei oale sub presiune.

Aburul, o varianta a fierberii clasice

Aburul poate fi considerat ca fiind o fiertura, deoarece aburul este o substanta de natura apoasa. La fel ca fierberea, aburul este un sistem de gatit care foloseste convectia. Aceasta inseamna ca transmiterea caldurii are loc prin miscarea unui lichid sau a unui gaz (cum ar fi aburul), care incalzeste un corp mai rece.

Cu aburi puteti gati orice

Puteti gati la aburi multe tipuri de legume, peste, carne alba si chiar, asa cum ne invata bucataria chinezeasca, galuste si alte soiuri de paste umplute. Important este sa folositi intotdeauna tehnica corecta. Cel mai simplu mod de a gati la aburi este sa folositi o oala normala, pe fundul careia aduceti apa la fiert. In interior, se pune un cos metalic sau o strecuratoare in care se asaza alimentele care urmeaza sa fie gatite.

Aburul sub presiune

Acesta este un tip de gatit care combina efectele aburului cu cele ale presiunii. In aceste conditii, alimentele se gatesc la o temperatura mai mare de 100 °C (punctul de fierbere al apei), deoarece presiunea interna crescuta a recipientelor inchise ermetic intarzie producerea de abur, care se formeaza intre 112 si 125 °C. In acest fel, alimentele sunt gatite mai repede, iar timpul de gatire este redus cu pana la 2/3. Pe langa faptul ca este mai rapida, gatitul sub presiune pastreaza, desigur, toate avantajele gatirii normale la aburi, cum ar fi pastrarea integrala a fractiei de sare si vitamine din alimente, lipsa grasimilor de condimentare adaugate si pastrarea formei si consistentei originale a produsului (datorita absentei tumultului de fierbere).

Alte articole interesante...

Cum se face maioneza
Maioneza este un sos cremos și bogat, care adaugă o savoare distinctă multor preparate culinare. […]
Cum se fac găluștele
Găluștele sunt un preparat tradițional și versatil, prezent în multe bucătării ale lumii. În România, […]
Cum se face coliva
Coliva este un preparat tradițional ortodox, specific ritualurilor religioase din România și alte țări est-europene. […]
Cum se face Mămăliga
Mămăliga este un preparat tradițional românesc, simplu, dar delicios, care a fost de-a lungul timpului […]
Cum se prepară o Pizza Margherita
Pizza Margherita este un simbol al culinariei italiene, recunoscută pentru simplitatea și puritatea ingredientelor sale […]
Cum se prepară o Pizza Crudo Rucola
Pizza Crudo Rucola este o delicatesă culinară care îmbină savoarea unică a prosciutto crudo cu […]
Cum se prepară o Pizza Polo
Pizza Polo, adesea cunoscută și sub numele de Pizza cu Pui, este o variantă delicioasă […]
Cum se prepară o Pizza Quatro Stagioni
Pizza Quattro Stagioni, sau Pizza "Patru Anotimpuri", este o delicatesă italiană care îmbină armonios patru […]

Sinonime...

Copyright 2022 © Explicativ.ro