Calcanul trebuie gatit cu grija si indemanare, ca orice peste alb. Deoarece carnea de calcan este destul de delicata, sunt de preferat metodele de gatit la caldura umeda, cum ar fi gatitul la aburi, gatitul sous-vide sau gatitul in hartie pergament in cuptor.
Prajirea la tigaie sau la gratar, folosind metode de incalzire uscata pot adauga savoare, dar trebuie efectuate cu atentie pentru a va asigura ca pestele nu se destrama. Asigurati-va ca pestele are suficienta umiditate, astfel incat sa nu se usuce in timpul gatitului.
Calcanul este un peste de lux care se gateste cel mai bine intreg si se coace sau se prajeste. Carnea ar trebui sa fie elastica daca este gatita. Introduceti un cutit ascutit in cea mai groasa parte a fileului pentru a vedea daca este gatit; daca este gatit, cutitul va fi fierbinte la atingere. Atunci cand gatiti calcanul intreg cu oase, pestele va avea mai multa aroma. Asigurati-va ca pestele nu este prea gatit, deoarece pestele prea gatit poate avea un gust neplacut. Daca pestele nu a fost eviscerat, cu branhiile si solzii indepartati, acesta va da un gust amar neplacut. Calcanul este un peste mare, asa ca asigurati-va ca aveti o oala mare. Fileurile de calcan se prajesc la tigaie pana cand devin crocante si rumenite. Prajirea este o modalitate rapida de a gati acest tip de peste; de obicei, pielea este indepartata inainte de prajire.
Asezati calcanul intr-o tava mare de copt, impreuna cu celelalte ingrediente pe care le doriti. Puteti opta pentru legume precum vinete, dovlecei, ceapa si ardei gras. Stropiti pestele cu ulei de masline, suc de lamaie si multe condimente. Coaceti pestele la 180 de grade timp de 30 de minute.
Coaceti pestele timp de 30-35 de minute, pana cand carnea devine opaca si se desprinde de pe oase atunci cand este testata in partea cea mai groasa a pestelui. Daca pestele incepe sa se usuce la jumatatea gatitului, acoperiti-l cu folie de aluminiu. Se serveste cu o garnitura de piure de telina si salata de rucola cu spanac si suc de lamaie.