fbpx
Cum să schimbați o anvelopă în 10 pași simpli

Cum să schimbați o roată de mașină în 10 pași simpli

Explozia unei anvelope poate fi înspăimântătoare - asigurați-vă că vă aflați într-un loc sigur și într-o stare de calm înainte de a urma sfaturile noastre despre cum să schimbați o anvelopă. În primul rând, nu încercați niciodată să schimbați o anvelopă dacă siguranța dumneavoastră personală este în pericol sau dacă nu dispuneți de uneltele potrivite.

Cu toate acestea, dacă vă aflați într-un loc sigur, aveți uneltele potrivite și vă simțiți suficient de încrezător pentru a schimba roata, atunci vestea bună este că o roată de rezervă este cea mai sigură modalitate de a vă continua călătoria.

Mașina dvs. ar trebui sa fie dotata cu o roată de rezervă îngustă sau cu una de dimensiuni normale. Cu toate acestea, procesul de schimbare a unei roți este același.

Înainte de a începe

Asigurați-vă că ați găsit un loc sigur de parcare. Este mai bine să mergeți mai departe și să riscați să deteriorați janta decât să vă opriți într-un loc periculos - cum ar fi pe un drum îngust. Lăsați luminile de avarie aprinse atunci când parcați. Puneți-vă vesta reflectorizantă, dacă aveți una, și poziționați triunghiul de avertizare pentru a alerta șoferii care vin din sens opus. Este recomandabil să citiți mai întâi manualul mașinii dvs. pentru sfaturi.

De ce echipament aveți nevoie?

În afară de roata de rezervă, veți avea nevoie de următoarele:

  • Cheie - pentru îndepărtarea piulițelor roții
  • Cric - pentru a ridica mașina de la sol
  • Blocaje pentru roți - pentru a împiedica mașina să se rostogolească atunci când este ridicată cu cricul (în schimb, se pot folosi cărămizi)
  • Manualul mașinii - pentru referință (de exemplu, pentru punctele de ridicare)

De asemenea, poate fi util să aveți la dumneavoastră:

  • Lanternă - pentru lucrul pe timp de noapte (verificați periodic bateriile)
  • Mănuși - roțile vor fi murdare
  • Jachetă reflectorizantă - pentru a vă face vizibil
  • Triunghiul de avertizare - pentru a-i alerta pe ceilalți șoferi cu privire la un pericol/obstrucție
  • scândură scurtă de lemn - ca suprafață plană pentru a fixa cricul
  • Manometru de presiune pentru anvelope - pentru a verifica dacă noua anvelopă este complet umflată.

1.      Pregătiți mașina

Trageți frâna de mână și scoateți toți pasagerii din mașină. Scoateți roata de rezervă și uneltele necesare din portbagaj.

2.      Poziționați blocajele pentru roți

Blocajele împiedică mașina să se rostogolească în timp ce este ridicată cu cricul. Poziționați o crampon sau o cărămidă pe roata opusă celei care prezintă o pană. De exemplu, dacă anvelopa din stânga față are o pană, puneți un blocaj în spatele roții din dreapta spate. Dacă anvelopa stânga-spate este dezumflată, aveți nevoie de un blocaj în fața celei dreapta-față. Folosiți blocaje pentru ambele roți față/spate (după caz), dacă le aveți. Cărămizile sau pietrele mari pot face aceeași treabă dacă nu aveți dispozitive dedicate.

3.      Slăbiți piulițele roților

Este mai ușor - și mai sigur - să faceți acest lucru în timp ce mașina este pe sol. Este posibil să fie nevoie să scoateți mai întâi cu levierul o garnitură de roată din plastic. Întoarceți cheia de roți în sens invers ceasului și slăbiți piulițele până la punctul în care pot fi rotite cu mâna (atenție - s-ar putea să fie greu de slăbit). Cu toate acestea, nu le scoateți complet pentru moment.

4.      Ridicați mașina cu cricul

Toate mașinile au puncte de ridicare dedicate - consultați manualul pentru a vedea unde se află acestea. Încercați să poziționați cricul în partea laterală a mașinii, aproape de roata deteriorata. Plasarea unei scânduri mici de lemn sub cric va ajuta la menținerea stabilității acestuia. Ridicați încet mașina până când anvelopa pană se află la 10-15 cm de sol.

5.      Îndepărtați anvelopa dezumflată

Slăbiți complet și îndepărtați piulițele roții, apoi trageți ușor anvelopa spre dumneavoastră până când aceasta se eliberează. Așezați-o pe sol.

6.      Montați roata de rezervă

Glisați roata de rezervă pe șuruburile proeminente ale butucului sau în dreptul fantelor pentru piulița roții (avertisment: este greu să o ridicați de la sol pentru a face acest lucru). Puneți la loc piulițele roții și strângeți-le cu mâna.

7.      Coborâți mașina și strângeți șuruburile

Folosiți cricul pentru a lăsa mașina ușor în jos, astfel încât roata de rezervă să fie în contact cu solul. Acum utilizați cheia pentru a strânge complet piulițele roților.

8.      Coborâți complet mașina

Coborâți complet mașina la pământ și scoateți cricul. Luați în considerare posibilitatea de a face o ultimă verificare a strângerii piulițelor roților. Depozitați cricul și cealaltă anvelopă în portbagaj, împreună cu restul echipamentului.

9.      Verificați presiunea din roata de rezervă

Dacă aveți unul, folosiți un manometru de presiune pentru anvelope pentru a verifica dacă roata de rezervă este complet umflată. Alternativ, conduceți cu atenție până la o benzinărie și folosiți manometrul de acolo. Dacă este necesar, umflați anvelopa până la presiunea recomandată - așa cum este specificat în manual.

10. Duceți anvelopa deteriorata la reparat

Vizitați un service auto sau o vulcanizare cat de repede puteți. Aceștia vă vor sfătui dacă să reparați roata deteriorata sau să o înlocuiți. Nu conduceți cu o roată de rezervă mai mult decât este strict necesar - acestea sunt destinate doar pentru situații de urgență.

Alte articole interesante...

Cum să faci un plin de benzină sau de motorină
A face un plin de benzină sau motorină este un proces destul de simplu, dar […]
Cum să faci să cari bagaje deasupra mașinii tale
Dacă dorești să transporți bagaje deasupra mașinii tale, există mai multe opțiuni disponibile pentru tine. […]
Cum să înveți să conduci un ATV
Conducerea unui ATV (All-Terrain Vehicle) poate fi o experiență distractivă și palpitantă, dar este esențial […]
Cum se verifică nivelul de ulei la mașină
Verificarea nivelului de ulei este o operațiune simplă și esențială pentru menținerea sănătății motorului tău. […]
Cum și când se schimbă uleiul mașinii
Când să schimbi uleiul la mașină: Frecvența cu care ar trebui să schimbi uleiul mașinii […]
Cum să îți pregătești mașină pentru o călătorie lungă
Pregătirea mașinii pentru o călătorie lungă este esențială pentru a evita problemele pe drum și […]
Cum sa alegi un model de tractor bun pentru nevoile tale
Alegerea unui model de tractor potrivit pentru nevoile tale implica mai multi factori importanti. Iata […]
Cum să plătești impozitul auto online
Cel mai probabil, ca adult, te-ai confruntat cu plata de taxe și impozite la stat. […]

Sinonime...

Copyright 2022 © Explicativ.ro