Cel mai probabil, ca adult, te-ai confruntat cu plata de taxe și impozite la stat. Impozitul, într-o definiție ceva mai largă, este o sumă de bani, o contribuție obligatorie pe care cetățenii sunt responsabili să o achite din venitul lor către bugetul statului, într-o proporție anumită și la date fixe prestabilite.
Impozitele pot apărea în diverse domenii, iar noi acum ne vom raporta strict la impozitul auto, ce este el și cum efectuezi plata lui în format digital, mult mai ușor și eficient.
Ce este impozitul auto
Impozitul auto este, după cum am menționat, o sumă de bani pe care cetățeanul este îndatorat să o trimită în bugetul statului conform legii, – fiind vorba de impozitul auto, acesta apare în momentul în care ești proprietarul unui autoturism (fie persoană fizică, fie juridică). Acesta apare ca o contribuție la drumurile publice pe care șoferul își utilizează autoturismul, dar și pentru plata diverselor servicii ce asigură un trafic corect și sigur.
De ce trebuie să îl plătești
Probabil nu găsești sensul, logica, necesitatea efectuării acestei plăți ,,extra” față de cele pe care deja le împlinești în fața statului român. Într-adevăr, e o grijă în plus, dar din aceste impozite auto, statul este capabil să plătească muncitorii și materialele pentru reparațiile drumurilor și proiectele de autostrăzi, drumuri județene ori naționale, ce sunt în curs de planificare și vor fi achitate cu acești bani. Ulterior, se prezumă că vei putea parcurge aceste drumuri și beneficia de acest serviciu al statului, dar trebuie să oferi ceva la schimb pentru acest privilegiu, așadar, un impozit auto.
Totuși, e important de știut că în Codul Fiscal sunt menționate câteva excepții de la plata acestui impozit auto, în art.469:
- Autovehiculele electrice
- Autovehiculele deținute de persoane cu handicap sau destinate transportului persoanelor cu handicap
- Autovehiculele istorice
- Autovehiculele deținute de veteranii de război
- Autovehiculele deținute de organizațiile minorităților naționale
- Autovehiculele deținute de Ministerul Educației și Ministerul Sportului
- Autovehiculele deținute de fundații cu caracter umanitar, social și cultural
- Autovehiculele pentru transport public
Pana cand – 31 martie ca sa ai o reducere de 10%
Impozitul auto se plătește anual și se poate efectua în diverse moduri, astfel:
-Dacă îl plătești până pe 31 martie, beneficiezi de o reducere de 10%, dacă faci plata integral, ori poți plăti în două tranșe egale (dar fără să ai posibilitatea reducerii), o transă până la 31 martie și a doua până la 30 septembrie.
-Dacă impozitul pe care trebuie să îl achiți este egal ori mai mic cu 50 de lei, atunci această plată trebuie efectuată până la primul termen – 31 martie.
Cum poți plăti online impozitul?
Un aspect pozitiv, totuși, este că acum orice impozit sau taxă pot fi achitate de la distanță, în mediul online, ca să te scutească de un drum la Direcția Generală de Taxe și Impozite.
Unde se face această plată online? Pe site-ul www.Ghiseul.ro – aici vă puteți înregistra și plăti cu cardul bancar contribuțiile obligatorii către stat pentru a evita atât un drum în plus cât și riscul penalităților de neplată în termen.
Ce facem cu penalitățile, dacă depășim acest termen, până la urmă? Ca la orice tip de impozit, depășirea termenului de plată atrage penalități și dobânzi – la suma totală pe care ar trebui să o achiți se vor adăuga, în fiecare zi, câte 0,03% din total, acumulându-se astfel până vei plăti suma datorată și te vei exonera de pedeapsă.
Calculator de impozit auto
Totuși, de unde știu ce sumă trebuie să depun?
În cazul impozitului, acesta se calzulează în funcție de capacitatea cilindrică a motorului autoturismului dumneavoastră – cu cât aceasta este mai mare, cu atât și impozitul este mai mare.
Prin urmare, vă recomandăm să vizitați https://automobile101.ro/impozit-auto/ pentru a analiza tabelul și a vă calcula impozitul auto, dat fiind că data scadentă 31.03.2023 se apropie.
Cum este corect: Specimene sau Specimente?
SPECIMÉN, specimene, s. n. (Adesea fig. ) Exemplar, model, exemplu care ilustrează un gen, o [...]
mart.
Ce inseamna cand spui „Rupt in cur”?
„Rupt in cur” este o expresie folosita in mod obisnuit pentru a descrie un sentiment [...]
mart.
Cum este corect: Confirma sau Comfirma
Confirma sau comfirma? Aceasta este o intrebare pe care multi oameni o pun atunci cand [...]
mart.
Cum este corect: Unghiile sau Unghile?
Unghiile sunt anumite obiecte de dimensiuni mici si forme specifice care sunt folosite in constructii, [...]
mart.
Cum este corect: linkul sau link-ul?
Linkul sau link-ul este o intrebare destul de frecventa in lumea online. Cu toate acestea, [...]
mart.
Cum este corect: copii sau copiez
Introducere Intrebarea “Cum este corect, copii sau copiez?” este una frecvent intalnita in lumea educatiei, [...]
mart.
Cum este corect: N-am sau Nam?
Cum este corect, n-am sau nam? Aceasta este o intrebare interesanta ce poate sa provoace [...]
mart.
Definitie Fahrenheit
Gradele Fahrenheit sunt un sistem de masurare a temperaturilor care a fost inventat in anul [...]
mart.