fbpx
Cum sa faci clatite

Cum sa faci clatite

Clatitele sunt un desert delicios, pe care majoritatea persoanelor le adora, fapt pentru care acestea nu lipsesc de pe masa, in special in timpul unui pranz cu familia si cei dragi. De altfel, clatitele sunt extrem de usor de facut, iar oricine poate sa incerce acest desert, deoarece nu va avea nevoie de prea multe ingrediente. Asadar, in cazul in care si tu doresti sa faci clatite, iata ce pasi sa urmezi, in asa masura incat sa obtii un desert perfect pentru tine si cei dragi.

Alegerea ingredientelor

Pentru a obtine clatite moi si pufoase vei avea nevoie doar de faina, oua, unt topit, lapte rece, apa minerala, praf de sare, ulei de floarea soarelui si, optional, coaja de lamaie sau portocala si esenta de vanilie. De altfel, asigura-te ca toate aceste ingrediente sunt masurate in mod corespunzator, in asa masura incat sa fii sigur de faptul ca vei obtine rezultatul dorit. Asadar, trebuie sa folosesti:

  • 350 grame de faina
  • 2-3 oua
  • 50 grame de unt topit
  • 500 ml de lapte rece
  • 250 ml de apa minerala (de preferat la temperatura camerei)
  • Un pliculet de praf de sare
  • Vanilie si coaja de lamaie/ portocale dupa gust

Amesteca ingredientele

Pentru inceput, bate ouale cu ajutorul mixerului sau cu un tel, pana cand vor face putina spuma. In acest timp topeste untul si lasa-l la racorit, iar apoi adauga-l peste oua impreuna cu sarea si cu jumatate din cantitatea totala de lapte. In cazul in care untul face cocoloase, nu ar trebui a te impacientezi, datorita faptului ca acest fenomen este unul normal, datorita mixului cu laptele rece. Totusi, in momentul in care se vor pune in tigaie, acestea se vor topi rapid.

Urmatorul pas este reprezentat de adaugarea fainii. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa adaugi intreaga cantitate de faina, treptat, si sa amesteci in continuu, pana cand se obtine o textura destul de densa. La final poti adauga restul de lapte, dar si apa minerala, pentru a dilua intreaga compozitie. Este important de stiut ca nu ar trebui sa se adauge toate ingredientele lichide in prima faza, din cauza faptului ca riscul de aparitie a cocoloaselor va creste considerabil. Aluatul pentru clatite este intotdeauna neted, fin si nu prezinta cocoloase. De altfel, dupa bunul plac, adauga vanilia si coaja de citrice.

La final poti praji aluatul intr-o tigaie perfect plata, care sa contina o cantitate foarte mica de ulei. Tigaia trebuie sa fie perfect acoperita de ulei, in asa masura incat aluatul sa nu se lipeasca de suprafata acesteia.

Umplutura

Clatitele sunt ideale pentru a fi consumate impreuna cu mai multe tipuri de umpluturi, iar printre acestea se numara gemul, dulceata, mierea, nuca si chiar crema de ciocolata si fructe. De altfel, alte persoane prefera clatitele sa fie consumate impreuna cu crema de branza dulce si gem.

In functie de preferintele personale poti alege atat umplutura, cat si topingul, iar in cel mai scurt timp vei obtine un desert extrem de savuros.

Alte articole interesante...

Cum se fac, castraveții murați la soare
Castraveții murați la soare sunt o delicatesă tradițională, populară în multe regiuni. Procesul de murare […]
Cum se face frăgezirea cărnii de găină de țară
Frăgezirea cărnii de găină de țară este un proces important, deoarece aceasta tinde să fie […]
Cum se face maioneza
Maioneza este un sos cremos și bogat, care adaugă o savoare distinctă multor preparate culinare. […]
Cum se fac găluștele
Găluștele sunt un preparat tradițional și versatil, prezent în multe bucătării ale lumii. În România, […]
Cum se face coliva
Coliva este un preparat tradițional ortodox, specific ritualurilor religioase din România și alte țări est-europene. […]
Cum se face Mămăliga
Mămăliga este un preparat tradițional românesc, simplu, dar delicios, care a fost de-a lungul timpului […]
Cum se prepară o Pizza Margherita
Pizza Margherita este un simbol al culinariei italiene, recunoscută pentru simplitatea și puritatea ingredientelor sale […]
Cum se prepară o Pizza Crudo Rucola
Pizza Crudo Rucola este o delicatesă culinară care îmbină savoarea unică a prosciutto crudo cu […]

Sinonime...

Copyright 2022 © Explicativ.ro