Un DJ asigura coloana sonora a petrecerii in baruri, cluburi de noapte, sali de concerte, petreceri, rave-uri si festivaluri de muzica. DJ-ii trebuie sa munceasca in mod constant pentru a-si perfectiona meseria si pentru a produce muzica noua sub nume propriu daca vor sa ramana competitivi. Ei trebuie sa aiba o dragoste si o cunoastere profunda a genului pe care l-au ales pentru a tine multimea pe ringul de dans.
Termenul "DJ" se referea initial la persoanele care lucrau la posturile de radio si care puneau discuri in direct (discuri de vinil), dar in prezent rolul s-a extins la scara larga pentru a-i descrie pe cei care mixeaza muzica din orice sursa inregistrata, cum ar fi viniluri, casete, CD-uri sau fisiere audio digitale, inclusiv muzica esantionata din alte surse. In timp ce primii DJ foloseau casetofoane si casete pentru a-si crea mixajele, in prezent exista software muzical specializat care le permite DJ-ilor sa asculte si sa prelucreze fisiere audio digitale.
Diferite tipuri de DJ se specializeaza in diferite domenii ale industriei muzicale; de exemplu, exista DJ care canta la nunti, evenimente private si corporative, in timp ce altii se specializeaza in producerea de mixuri muzicale sub propriul nume si canta in cluburi, la rave-uri si festivaluri. DJ-ii contemporani (de obicei incadrati in categorii muzicale precum House, Techno sau Hip-Hop) creeaza si mixeaza, de asemenea, propriile ritmuri, linii de bas si bucle, pe care rapperii le folosesc apoi ca fundal muzical pentru spectacolele lor live.
DJ-ii mixeaza in multe alte genuri, cum ar fi Dance Hall, Reggaeton si Dub, iar unii DJ canta. Unii "zgarie" discurile si folosesc echipamente specializate pentru a trece de la o piesa la alta sau chiar pentru a reda mai multe piese simultan.
Rolul si arta DJ-ilor a evoluat si s-a extins de-a lungul timpului si continua sa se dezvolte si sa se schimbe pe masura ce industria muzicala se schimba. Pentru a deveni DJ este nevoie de echipamentul potrivit, de cunostinte muzicale vaste, de multa munca si de perseverenta.
Pentru a reusi ca DJ este nevoie de un amestec de munca asidua, perseverenta, echipamentul potrivit si o biblioteca muzicala vasta.
Daca toti pasii de mai sus ti se par coplesitori, ai putea alege un loc de munca ca asistent al unui DJ. Astfel, vei invata sa pregatesti echipamentul, inclusiv luminile si sonorizarea. De asemenea, ai putea lua cateva cursuri sau lectii particulare de la un DJ mai experimentat.
Pentru a te lansa in afaceri ca DJ, trebuie sa inveti despre afaceri si, in special, despre marketing. Infiintarea unei companii si atragerea de clienti (si fani) face parte din arta afacerii muzicale. Daca esti dispus si dornic sa depui munca necesara, este posibil sa iti construiesti o afacere solida ca DJ interpret, compozitor si producator si sa obtii venituri suficiente pentru a sustine un stil de viata decent.
Ce stil de viata are un DJ? Multi DJ lucreaza in noptile de weekend, cele mai populare nopti fiind cele de joi pana sambata. Turele sunt de obicei de cateva ore.
DJ-ii incepatori au, de obicei, slujbe de zi in domeniul muzical si incep prin a canta in seri mai lente, in timp ce DJ-ii foarte renumiti canta in fata unor multimi masive.