fbpx
Cum deosebești un vin spumant de șampanie

Cum sa deosebești un vin spumant de șampanie?

Când ne gândim la vară, petreceri pe plajă la mare, seri de weekend pe terasă, simțim aroma inconfundabilă și răcoritoare a vinului spumant. Vinul spumant este una dintre cele mai adorate băuturi alcoolice cu precădere pe timpul verii, grație efervescenței și a tonului răcoritor.

Cel mai probabil ai consumat un pahar de vin spumant într-o zi obișnuită, pentru simpla ta plăcere, însă, există acele momente festive din an în care se impune o băutură specială precum șampania.

Vinul spumant poate aparține oricărui loc colț din lumea asta. Acesta este de fapt un termen generic și nu indică nici o zonă clar definită. În schimb, sursele ne asigură că, deși vinul spumant provine dintr-o varietate de zone, această băutură se obține din struguri Pinot Noir sau Chardonnay.

Cum se obține vinul spumant?

Fiind vorba despre o licoare atât de generică, cel mai probabil ai fost curios care sunt procedeele prin care se poate obține. Află că la baza acestei băuturi există mai multe procedee: carbonatarea unui vin fără acid, adăugarea drojdiei (metoda Charmat) care duce la fermentație și ridică producția de dioxid de carbon și metoda tradițională sau Champagne.

Vinul spumant cucerește prin aroma diferită care variază în funcție de metoda sa de obținere. De exemplu, prin metoda Charmat, vinul spumant ne oferă un gust ușor fructat. Metoda Champagne te duce cu gândul la parfumul nucilor prăjite.

Dacă despre vinul spumant nu am reușit să depistăm locul de origine, despre șampanie știm sigur că vine din regiunea Champagne din Franța. Șampania provine din combinația creată între strugurii Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Meunier prin metoda Champagne.

Nu sunt mulți cei cărora șampania să nu le fi ajuns la suflet

Efectiv este o băutura prietenoasă, cu o personalitate copilăroasă chiar, asociată cu evenimentele fericite, ocaziile festive, noaptea dintre ani. Mai mult, aroma duce cu gândul la gustul brioșelor sau a unei combinații de pâine și nuci rumenite în cuptor, plăcintă cu mere sau cozonac. Desigur, aromele variază deoarece fiecare șampanie este o entitate vie, unică.

Un vin spumant clasic găzduiește un amestec predefinit de struguri: Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Meunier. Un vin spumant ‘’Blanc de blancs’’ este conceput exclusiv din Chardonnay. Dacă optezi pentru un vin spumant ‘’Blanc de noirs’’, află că este creat doar din Pinot Noir. Prosecco este un vin spumant italian realizat din struguri prosecco sau glera. Cava este un vin spumant spaniol obținut dintr-o combinație de struguri macabeu, xarello și parellada.

Din punct de vedere al costurilor, șampania poate ajunge o veritabilă investiție. Cea mai scumpă șampanie atinge cota de mii de euro, în timp ce vinul spumant este mai convenabil. Costurile ridicate se datorează tipurilor de struguri care s-au folosit și a metodelor utilizate. Cu alte cuvinte, se creează o proporție echitabilă calitate-preț. Atunci când alegi o băutură alcoolică, vin spumant, șampanie sau orice altceva, tu decizi ce așteptări ai de la băutura respectivă. Majoritatea vinurilor spumante rezultă în urma procedurii tradiționale, în timp ce unii producători scad costurile și grăbesc intrarea produselor pe piață. O băutură de calitate înaltă pe care o savurezi rar este preferabilă unei opțiuni ieftine pe care o consumi mai des. Însă, dacă bugetul nu permite sau dacă vinul spumant urmează a fi consumat împreună cu alte soiuri de alcool, atunci un spumant cu un preț redus este ideal.

Metoda tradițională este preferata producătorilor de vinuri spumante din întreaga lume. Cel mai comun proces de obținere a vinului spumant, pe lângă cel tradițional este numitul Charmat. Acesta este mai rapid și prezintă mai puține costuri decât varianta tradițională. Metoda Charmat produce vinuri spumante excelente, dar tonurile fructate vor fi mai subtile, comparativ cu băuturile produse prin metoda tradițională. În plus, cantitatea de bule va fi mai mică și persistenta lor mai delicată. Prosecco deține supremația categoriei de vinuri spumante.

Mai departe, vom prezenta un top scurt al celor mai populare vinuri spumante românești.

  • Carassia Blanc De Blancs

Este un vin spumant efervescent și obținut din cunoscuții struguri de soi Chardonnay. Culoarea elegantă de galben se asortează gustului delicat de piersici, citrice, mere sau pere. Acest tip de vin spumant poate fi consumat cu succes alături de brânzeturi Camembert, salate sau carne de pește.

  • Prince Știrbey

Prince Știrbey este o minune de vin spumant, apreciat de consumatori pentru aroma proaspătă, aciditate și finețe. De regulă, acest vin se savurează împreună cu un platou de brânzeturi delicioase.

  • Budureasca Prima Stilla

Licoarea încântă privirea prin culoarea galben-strălucitor și papilele prin aroma de brioșă cu note de unt. Notele secundare amintesc de măr și piersici proaspăt culese dar și de fân proaspăt cosit. Aciditatea ridicată, bulele fine, spuma persistentă și textura densă transformă vinul spumant într-o veritabilă bijuterie.

  • Blanc de Blancs

Vinul spumant Blanc de Blancs este obținut din Chardonnay după procedura clasică. Vinul te cucerește prin aroma de flori de câmp, pâine proaspătă și citrice. Notele secundare te fac să resimți gustul merelor verzi zemoase, pomelo răcoritor și a nucilor rumenite. Poate fi servit alături de brânzeturi cremoase, stridii, caviar sau homar.

Cum se servește vinul spumant?

Sugestia noastră este ca aceste soiuri de băuturi să fie servite în pahare subțiri și înalte pentru o experiență a aromelor unică. Paharul se va ține de picior și nu de cupă pentru a împiedica încălzirea conținutului. Temperatura optimă de servire se încadrează între 6-10 grade Celsius.

Sticla nu trebuie agitată în prealabil, iar umplerea paharului se recomandă a fi făcută la aproximativ 2/3 din volumul total al cupei.

Alte articole interesante...

cărțile de dragoste
Trăim într-o lume plină de griji și responsabilități, iar cărțile de dragoste devin refugiul perfect […]
Cum să organizezi o petrecere reușită de Halloween
Organizarea unei petreceri de Halloween reușite necesită atenție la detalii, creativitate și un plan bine […]
Cum să fii în centrul atenției la aniversarea ta de 18 Ani
Aniversarea de 18 ani este un moment special, marcat de trecerea la maturitate și este […]
Rugăciune de Mulțumire către Dumnezeu
Doamne, Dumnezeule atotputernic, vin în fața Ta cu inima plină de recunoștință pentru toate binecuvântările […]
Invitații pentru un eveniment dublu
Organizarea unui eveniment dublu, cum ar fi o nuntă combinată cu un botez, poate fi […]
Cum se Folosește Busola
Busola este un instrument esențial pentru orientare în natură și navigație. Acest ghid detaliat vă […]
Top 5 lansete de crap pentru pescarii profesioniști
Pescuitul la crap este o activitate care necesită echipament specializat și de înaltă calitate pentru […]
Cum să folosești corect lanseta pentru crap
Pescuitul la crap este o activitate ce necesită cunoștințe și abilități specifice, iar utilizarea corectă […]

Sinonime...

Copyright 2022 © Explicativ.ro