fbpx
Cum alegi whisky-ul

Cum sa alegi whisky-ul – Ponturi și recomandări utile pentru începători

Whisky-ul se află printre cele mai căutate băuturi alcoolice din lume și asta nu doar pentru că arată elegant în reclame, ci pentru abilitatea de a combina cele mai interesante arome într-o manieră plină de rafinament.

Francezii ocupă primul loc în ceea ce privește consumul de whisky scoțian, urmați îndeaproape de americani, mari amatori de whisky și Bourbon. Japonia a obținut rezultate uimitoare la nivel global în producția de Japanese whisky. Cândva, doar persoanele peste 40 de ani obișnuiau să frecventeze magazinele de băuturi alcoolice, azi însă, whisky-ul este adorat și de tineri. Tendințele s-au schimbat și în prezent, whisky-ul poate fi inclus cu succes și în cocktail-uri.

Criterii de luat în calcul atunci când cauți whisky

Piața abundă în zeci de sortimente de whisky, fapt care face și mai dificilă pentru un novice găsirea produsului care să rezoneze cu gusturile sale.

Multe persoane se lasă influențate de ideea că, un whisky ‘’îmbătrânit’’ pentru mai mulți ani garantează o calitate ridicată. Nu este un lucru neapărat greșit, dar nici 100% adevărat.

Prețul indică destul de bine calitatea băuturilor alcoolice. Așadar, dacă preferi o experiență de calitate, merită să investești mai mulți bani. În schimb, dacă bugetul alocat nu permite sau dacă urmează să amesteci mai multe tipuri de băuturi alcoolice, o variantă mai ieftină este perfectă.

  • Maturarea

Procesul de fabricație include alcool distilat din cereale fermentate, maturat în butoaie de lemn. Din cele mai vechi timpuri, whisky-ul a fost și continuă să fie maturat în butoaie de stejar. Acest procedeu nu poate fi înlocuit, deoarece grație acestor butoaie, whisky-ul oferă aromele care l-au consacrat de-a lungul vremurilor.

De asemenea, cu cât maturarea în butoi durează mai mult timp, cu atât aroma unui whisky va fi amplificată de particularitățile butoiului. Acest lucru îți va oferi practic un pont după care să îți faci o idee asupra aromei și cum este această modificată de butoiul în care a fost conservată băutura.

Tot maturarea dă culoare whisky-ului. Cu cât băutură se menține în butoi mai mult timp, cu atât culoarea va fi mai intensă. Însă, nu te lăsa ghidat exclusiv de aspectul culorii în determinarea calității, întrucât există și probabilitatea ca producătorii să adauge mai mult caramel pentru amplificarea cromatică.

  • Volumul de alcool

Volumul de alcool al whisky-ului este o caracteristică pe care trebuie să o iei în calcul. Motivul este următorul: nivelul volumului de alcool are efect asupra aromei finale. De exemplu, în Scoția, un whisky veritabil este acela care îndeplinește un volum de alcool de minim 40%.

Ar fi indicat dacă ești începător să nu încerci un whisky cu un grad de alcool mai mare de 40%. Lipsa de experiență în această direcție, va îngreuna procesul de savurare a băuturii. Pentru distracție poți încerca un whisky de malț. Pentru cocktailuri, poți opta pentru un whisky pe bază de secară.

În final, după ce aplici aceste reguli, cel puțin până te familiarizezi cu aroma unică a whisky-ului, cel mai important lucru rămâne să descoperi ceva pe gustul tău.

Citește în continuare care sunt sugestiile noastre în materia celor mai căutate tipuri de whisky:

  • Whiskey-ul Scotland (scotch)

Vestitul whisky de malț este cel mai faimos whisky din lume. Scoția fiind de altfel, părintele acestei băuturi. Procesul de producție implică exclusiv orz de malț și distilarea dublă în distilatori tradiționali, numiți în limbaj popular, cazane.

  • Whiskey irlandez

Irlanda oferă un tip diferit de whisky: din malț, cereale sau în amestec. Gustul whisky-ului irlandez este un pic mai moale, comparativ cu cel de tip scoțian. Și asta se explică prin faptul că, irlandezii nu obișnuiesc să folosească turba pentru uscarea orzului și astfel, whisky-ul ajunge să fie triplu distilat.

  • Whisky-ul american

Cel mai renumit whisky american este cu siguranță Bourbon-ul. Procesul de fabricație al acestei băuturi diferă față de cel tipic european, tocmai prin absența porumbului și a orzului din componența Bourbon-ului. Maturarea în butoaie de stejar afumate în interior de foc, conferă acestei băuturi o aroma fină de vanilie.

  • Whiskey canadian

Acesta se obține conform rețetei tradiționale, din secară. Este un tip de whisky are ‘’găzduiește’’ un mix de arome și este ușor față de Bourbon-ul american.

  • Whiskey-ul japonez

Poate că nu mulți cunosc asta, dar Japonia este un producător important de whisky. Cea mai veche fabrica este cea numită Yamazaki și care a fost înființată în anul 1923.

Procesele de maturare și distilare sunt asemănătoare cu cele tipic scoțiene. Mai mult, orzul, materia primă își are originea în Scoția. Însă, aroma și gustul sunt fundamental diferite, ca urmare a climei deosebite.

Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013 a fost desemnat drept cel mai bun brand din lume, surclasând astfel veteranele whisky-uri americane și scoțiene.

Este de preferat să consumi whisky fără nici un fel de adaos dacă dorești să te bucuri de gustul și aroma sa în cea mai curată formă. Adaugă gheață, sifon sau cola doar în două situații: dacă nu ai experiență sau dacă băutura este slab calitativă.

Paharul de whisky se integrează perfect într-un ambient relaxant, acasă, pe fondul unei muzici calme pentru a te detașa de problemele cotidiene. Având un volum de alcool care depășește 40% de cele mai multe ori, un pahar de whisky se obișnuiește să fie băut după-masă ori seara.

Păstrează băutura la temperaturi de + 18-20 ° C. Temperaturile sub 18 ° C anulează gustul chiar și a celui mai bun whisky din lume.

Experții sugerează paharele de vin pentru savurarea whisky-ului, deoarece aroma este mai bine emanată, mulțumită vârfului conic. Alții în schimb, preferă paharele joase cu fund gros. Foarte mari diferențe dintre cele două nu au fost dovedite, prin urmare rămâne la preferința fiecăruia cum alege să consume acest tip de alcool.

Alte articole interesante...

cărțile de dragoste
Trăim într-o lume plină de griji și responsabilități, iar cărțile de dragoste devin refugiul perfect […]
Cum să organizezi o petrecere reușită de Halloween
Organizarea unei petreceri de Halloween reușite necesită atenție la detalii, creativitate și un plan bine […]
Cum să fii în centrul atenției la aniversarea ta de 18 Ani
Aniversarea de 18 ani este un moment special, marcat de trecerea la maturitate și este […]
Rugăciune de Mulțumire către Dumnezeu
Doamne, Dumnezeule atotputernic, vin în fața Ta cu inima plină de recunoștință pentru toate binecuvântările […]
Invitații pentru un eveniment dublu
Organizarea unui eveniment dublu, cum ar fi o nuntă combinată cu un botez, poate fi […]
Cum se Folosește Busola
Busola este un instrument esențial pentru orientare în natură și navigație. Acest ghid detaliat vă […]
Top 5 lansete de crap pentru pescarii profesioniști
Pescuitul la crap este o activitate care necesită echipament specializat și de înaltă calitate pentru […]
Cum să folosești corect lanseta pentru crap
Pescuitul la crap este o activitate ce necesită cunoștințe și abilități specifice, iar utilizarea corectă […]

Sinonime...

Copyright 2022 © Explicativ.ro