fbpx

Cine a descoperit internetul

Fara indoiala, internetul a devenit o parte integrala a vietii noastre moderne. De la comunicarea cu prietenii si familia pana la accesul la informatie, cumparaturi si divertisment, acesta a revolutionat intregul concept de a fi conectat si a adus o schimbare majora in modul in care traim si lucram. Cu toate acestea, putini dintre noi stiu cine a fost inventatorul sau cine a descoperit internetul.

Pentru a intelege mai bine originea internetului, trebuie sa ne intoarcem in 1969, atunci cand s-a realizat prima conexiune intre doua calculatoare. Acestea se aflau la departamentul de aparare al Statelor Unite si faceau parte dintr-un proiect numit ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network). Ideea din spatele acestui proiect era de a obtine o retea care sa permite comunicarea intre diferite computere, astfel incat, in cazul unui razboi, sa nu mai existe o legatura centrala care sa poata fi distrusa.

Primul pachet de date a fost trimis de catre studentul universitatii California din Los Angeles, Leonard Kleinrock, care a fost unul dintre cei care au contribuit la realizarea ARPANET. Acesta a trimis un mesaj catre un alt calculator aflat la Universitatea Stanford, la mai mult de 500 de mile distanta. Desi mesajul continea doar doua litere, "lo", acesta a reprezentat inceputul unei noi ere in comunicatiile umane.

In anii urmatori, ARPANET a continuat sa creasca si sa se dezvolte. In 1972, se adauga o noua tehnologie, numita email, prin care utilizatorii puteau trimite mesaje unul altuia. Acesta a fost primul pas in directia crearii unei retele globale. Pana in acel moment, inventia era exclusiv utilizata in cadrul institutiilor guvernamentale, cercetatorilor si universitatilor militare. Insa, in anii 1980 si 1990, ARPANET s-a extins si catre universitati civile, companii si institutii de cercetare.

In 1990, cercetatorul britanic Tim Berners-Lee, care lucra la organizatia CERN din Elvetia, a creat World Wide Web-ul (WWW), care a permis utilizatorilor sa acceseze informatiile prin intermediul unui browser. Acest lucru a deschis usa catre dezvoltarea unor tehnologii web revolutionare, precum motoarele de cautare, site-urile de socializare si comertul electronic.

De-a lungul anilor, mai multi oameni au contribuit la dezvoltarea internetului si la popularizarea lui. Printre acestia se numara Vint Cerf, care a contribuit la crearea protocolului TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) care permite comunicarea intre diferitele sisteme de pe internet, si Robert Kahn, care a lucrat impreuna cu Cerf in aceeasi directie.

Internetul modern, asa cum il cunoastem noi astazi, a inceput sa ia contur abia in anii 2000, odata cu dezvoltarea tehnologiilor de banda larga si a smartphone-urilor. Astfel, accesul la internet a devenit mai usor si mai flexibil. Cum intreaga lume era conectata intr-o retea globala, internetul a inceput sa joace un rol din ce in ce mai important in economie si in societate.

Cu toate acestea, trebuie sa mentionam ca internetul nu a fost inventat de o singura persoana, ci este rezultatul contributiei mai multor oameni talentati care au lucrat impreuna pentru a dezvolta aceasta tehnologie revolutionara. Deci, in concluzie, nu putem spune ca cineva anume a descoperit internetul, ci acesta reprezinta o realizare a umanitatii, care a fost posibila prin colaborare si spirit inventiv.

Alte articole interesante...

Ce nu e bine sa faci de Buna Vestire Ce nu e bine sa faci […]
De ce nu e bine sa stai sub nuc De ce nu e bine sa […]
Sarbatoarea ortodoxa din 29 mai 29 MAI - Sarbatoare ortodoxa Din punctul de vedere al […]
De ce nu e bine sa bei lapte De ce nu e bine sa bei […]
Cand nu e bine sa faci dragoste Cand nu e bine sa faci dragoste Facerea […]
De ce nu e bine sa tai nucul De ce nu e bine sa tai […]
De ce nu e bine sa mananci oua seara? De ce nu e bine sa […]
Ce nu e bine să faci de ziua Crucii Ce nu e bine să faci […]

Sinonime...

Copyright 2024 © Explicativ.ro