Ce sunt alergiile

Ce sunt alergiile?

Alergia reprezintă o hipersensibilitate a organismului la substanțe în general inofensive și prezente în mediul înconjurător. Aceste substanțe, cunoscute sub numele de alergeni se pot afla în aer, alimentație sau în medicamente.

Ce este o alergie?

Alergia reprezintă un ansamblu de simptome care survin în urma expunerii la un alergen la care o persoană este sensibilă. Alergia rezultă dintr-o dereglare a sistemului imunitar responsabil de pierderea toleranței la substanțe, pentru unii inofensive și întâlnite în viața de zi cu zi: alergenii. Odată ce o persoană este sensibilizată la un alergen, persoana alergică prezintă, la fiecare contact nou, o reacție nepotrivită a organismului și, drept urmare, manifestări la alergie. Persoanele care suferă de alergii pot opta pentru produse special concepute pentru ele cum sunt cele oferite de Bioveg.

Două etape sunt necesare pentru ca alergia să își facă apariția:

  • O primă fază de sensibilizare la alergen care nu oferă niciun semn clinic și trece neobservată;
  • O a doua fază de descoperire în cadrul căreia se declanșează simptomele. Această fază se repetă cu fiecare expunere la alergen;

Maladiile cauzate de alergii sunt din ce în ce mai numeroase: de ce?

Frecvența alergiilor nu încetează să crească în ultimii ani. În jur de 25-30% din populație suferă de alergii. Această creștere se află în strânsă legătură cu factori de mediu diverși care favorizează expresia sensibilității genetice la alergie (atopie):

  • Încălzirea globală induce o prelungire a perioadei de polenizare precum și creșterea cantității de polen și a proprietăților alergenice ale acestora;
  • Poluarea atmosferică, modificările mediului interior (igienă, materialele utilizate), toate majorează acest efect;
  • Schimbări în obiceiurile alimentare, multiplicarea medicamentelor, toate acestea sporesc riscurile de expunere la alergeni;

Reacția alergică poate fi:

  • Nazală (rinită ocazională sau zilnică);
  • Respiratorie (crize de astm);
  • Oculară (conjunctivită);
  • Cutanată (eczemă atopică sau urticarie de origine alergică);
  • Edematoasă, care corespunde unei umflări, cel mai adesea localizată pe față (buze, pleoape) și care poate afecta în egală măsură mucoasa gâtului;
  • Generalizată (șoc anafilactic care prezintă un risc vital major și necesită un tratament de urgență);

Care sunt alergenii aerieni?

Afectează nasul, bronhiile și ochii. Principalii alergeni aerieni sunt:

  • Acarienii – constituie 90% din praful dintr-o casă. Microscopici, adoră căldura (peste 20 de grade) și umezeala;
  • Animalele domestice;
  • Doar polenul transportat de vânt provoacă alergii. Poluarea atmosferică nu face decât să sporească agresivitatea acestuia;
  • Mucegaiul – se multiplică atunci când este în contact cu o atmosferă umedă (baie bucătărie, scurgeri de apă);

Alergiile alimentare

La copil, cei mai frecvenți alergeni sunt:

  • Laptele de vacă;
  • Oul;
  • Alunele;
  • Fructele cu coajă;
  • Glutenul;

La adult, alergiile alimentare sunt adesea legate de consumul de :

  • Unele fructe: mere, pere prune, caise, piersici, kiwi, căpșuni;
  • Pește;
  • Unele legume precum țelina;
  • Crustacee;
  • Gluten;
  • Moluște;

Alergiile medicamentoase

Medicamentele în cauză sunt:

  • Antibiotice;
  • Antiinflamatorii;
  • Unele medicamente utilizate la anestezie;

Majoritatea reacțiilor alergice sunt relativ ușoare și se pot ține în mare măsură sub control. Reacțile severe sunt mai rare.

Cum poţi evita reacţiile adverse cauzate de alimente

Dacă suferi de alergii alimentare precum alergia la gluten, ou sau lactoză, la Bioveg găseşti alimente care nu conţin alergeni. Aici ai la dispoziţie o gamă variată de alimente sănătoase, gustoase şi pline de nutrienţi importanti pentru buna funcţionare a organismului. Nu trebuie să renunţi la ceea ce îţi place şi nici să-ţi lipseşti organismul de alimente benefice, trebuie doar să faci alegeri inteligente şi să verifici cu atenţie ingredientele. Astfel, poţi găsi cu uşurinţă la Bioveg tot ce ai nevoie pentru a-ţi satisface poftele şi nevoile alimentare, inclusiv alimente fără gluten şi fără lactoză, muesli şi cereale ideale pentru micul dejun, precum şi pâine delicioasă şi amestecuri de făină fără gluten pentru a te bucura în continuare de produsele tartinabile de care nu te poţi lipsi.

Alte articole interesante...

Definiție confecționer
Definiție: Confecționer (substantiv masculin; forma feminină: confecționeră) – persoană care confecționează obiecte, în special articole […]
Definiție slalom
Definiție: Slalom (substantiv neutru) – (Sport) – probă sportivă care constă în parcurgerea unui traseu […]
Definiție coaie
📚 Definiție: Coaie (substantiv masculin, pluralul „coaie”; singularul rar: „coi”) – (Vulgar) – testicule; termen […]
Definiție judicios
Definiție: Judicios (adjectiv) – care dă dovadă de judecată sănătoasă, rațiune, înțelepciune; făcut cu discernământ […]
Definiție limbut
Definiție: Limbut (adjectiv, substantiv) – persoană care vorbește mult, adesea fără rost sau într-un mod […]
Definiție complianță
Definiție: Complianță (substantiv feminin, din fr. compliance) – termen utilizat mai ales în domenii medicale, […]
Definiție păchită
Termenul „păchită” nu este foarte des întâlnit în limba română standard, dar apare regional sau […]
Definiție sepulcral
Sepulcral (adjectiv) – care ține de mormânt sau de moarte; care evocă o atmosferă funebră, […]
Copyright 2022 © Explicativ.ro