fbpx
Ce inseamna Pcr

Ce inseamna Pcr

In special in perioada pandemica, multe persoane au auzit de termenul de test pcr, insa nu multe dintre acestea stiu cu exactitate ce inseamna. Asadar, in cazul in care se doreste efectuarea unui astfel de test, este bine sa se cunoasca procedura, precum si ce reprezinta un astfel de test, in asa masura incat tu sa nu fii stresat in momentul in care ti se preleveaza probe. In cazul in care este pentru prima data cand auzi de un astfel de test sau este pentru prima data cand trebuie sa efectuezi unul, iata ce trebuie sa stii:

Ce este pcr

Testul pcr este una dintre cele mai populare metode pentru a diagnostica o anumita afectiune, fiind totodata si o metoda utila, dar extrem de folosita in medicina. Aceasta investigatie se realizeaza pe baza unor probe biologice pentru a se identifica secventa ADN sau ARN care este corespunzatoare pentru aceasta proba.

Denumirea pcr este in realitate o abreviere si provine chiar de la denumirea Plymerase Chain Reaction si reprezinta o metoda de mare precizie prin care poate fi identificat dar si izolat un anumit patogen sau chiar o celula, in functie de secventa specifica a Arn-ul ui sau a Adn-ului.

In ciuda faptului ca testul poate fi utilizat pentru a putea identificat mai multe tipuri de microorganisme, printre care se numara si bacteriile sau chiar celulele neoplazice, de cele mai multe ori testul este extrem de util mai ales pentru infectiile virale, deoarece izoleaza arn-ul sau chiar adn-ul viral.

Pentru o mai buna intelegere a acestor aspecte trebuie sa se tina cont de faptul ca:

ADN – materialul genetic care sustine viata si detine toate informatiile necesare

ARN – detine informatii care sunt esentiale pentru a sintetiza toate proteinele care provin de la ADN.

Tipuri de pcr

In prezent exista mai multe tipuri de teste PCR, iar de cele mai multe ori printre acestea se numara si:

Test simplu – este metoda clasica ce poate sa identifice o secventa ADN. Mai mult de atat, acest test este cunoscut si sub denumirea de real time si este unul dintre cele mai utilizate tipuri de teste.

rPCR – este utilizat in special in cazul detectarii unui virus care include ARN, in cazul in care este necesara o copiere atat a secventei ARN, cat si a unei secvente ADN.

qPCR – acest test poate sa evidentieze rapid care este numarul de patogeni care se gaseste intr-o singura proba

Recoltare

Pentru a putea realiza un test PCR, este nevoie de probe biologice. Printre acestea se numara probele de sange, prin recoltarea realizata de catre un cadru medical. Asadar, sangele este recoltat in urma inteparii unei vene care este superficiala. Ulterior, se extrage o cantitate de sange care este suficienta si care va fi pastrata in eprubeta.

De altfel, se pot preleva si probe de saliva sau mucus, cu ajutorul unui tampon special pentru recoltare. Asadar, se va putea extrage o proba mica de saliva sau de mucus, din zona anterioara a foselor nazale.

Dupa ce proba a fost colectata aceasta este trimisa catre un laborator.

Alte articole interesante...

Cand te mananca nasul pe dinafara, acesta este un semn pe care organismul tau il […]
Pupila dilatata Atunci cand pupila unei persoane este dilatata, inseamna ca este largita si prezinta […]
Sa visezi aur si bijuterii poate avea mai multe semnificatii, unele mai obiective, iar altele […]
Explicarea semnificatiei visului de a omori sobolani Exista multe interpretari diferite legate de semnificatia viselor […]
Dintotdeauna, oamenii s-au aratat interesati de semnificatiile viselor lor. Unele vise par mai clare si […]
Inseamna o recompensa dulce si placuta pentru eforturile tale! In general, visele ne pot dezvalui […]
Dreaming of Small Cats: What Does It Mean? Have you recently had a dream where […]

Sinonime...

Copyright 2022 © Explicativ.ro