In ziua de astazi, termenul de pansexual a devenit din ce in ce mai utilizat, atat in randul specialistilor in sociologie, psihologie si studii de gen, cat si in randul comunitatilor LGBTQ. Termenul pansexual prezinta un prefix provenit din limba greaca, care inseamna “toate”. Asadar, pansexualitatea depaseste in totalitate definitiile care sunt asociate termenilor heterosexual, homosexual, polisexual, bisexual sau chiar asexual. O persoana pansexuala este intotdeauna atrasa de o multitudine de oameni printer care se numara si: barbatii, femeile, homosexualii, transgenderii, persoanele non-binary, precum si cele non-sex. Astfel ca, pansexualii sunt indivizii care se definesc ca fiind “gen orb” sau “sex orb”. De cele mai multe ori sentimentul de atractie nu va avea niciodata legatura cu “categoria” din care face parte o anumita persoana, ci mai mult cu modul acesteia de a fi si de a se comporta.
In concluzie, sexualitatea acestor indivizi este un aspect fluid, ce nu poate fi usor de etichetat, iar acest lucru se datoreaza faptului ca este intr-o continua schimbare in functie de situatiile intampinate de-a lungul vietii, precum si cu persoanele cu care intra in contact.
Este important sa nu se confunde termenul “pansexual” cu cel “promiscuu”, din cauza faptului ca acestia au semnificatii complet opuse si diferite. Mai mult de atat, trebuie notat si faptul ca a fi pansexual nu inseamna automat a avea si o sexualitate promiscua. Persoanele pansexuale sunt atrase de diferite tipologii de oameni, insa au diferite criterii de selectie, care in anumite situatii acestea sunt foarte rigide. Asadar, in momentul in care nu exista un partener sau o partenera cu care sa intretina relatii sexuale, pansexualii nu isi aleg rapid un nou potential partener, comparativ cu indivizii care au o sexualitate promiscua. Pansexualii doresc sa intretina relatii intime doar cu persoanele care ii atrag cu adevarat, indiferent de sexul acestora. Mai mult de atat, acestia nu sunt atrasi doar fizic, ci si mental. Astfel ca, un cuplu format din persoane pansexuale se asemana de cele mai multe ori ca o intalnire intre doua suflete pereche care impart aceleasi concepte, ganduri si tipologii.
Multi oameni confunda pansexualitatea cu bisexualitatea, insa acest lucru este complet eronat. Pansexualitatea se refera in totalitate la atractia fata de un individ, indiferent de identitatea de gen. Totusi, bisexualitatea se refera la atractia unei persoane atat fata de barbati cat si fata de femei. Totusi, bisexualii nu pot avea o relatie cu persoane care sunt intersexuale, transexuale sau androgine. Totusi, pansexualii sustin cu tarie simbolistica si ideea unei iubiri complete, care sa elimine in totalitate discriminarea “sexului”. Astfel ca emotiile si iubirea fata de o persoana sunt intotdeauna puse pe primul loc. Chiar daca bisexualii calatoresc pe o cale dubla (femei si barbati), pansexualii cuprind “intregul”.
In cele din urma este important de mentionat ca in cazul pansexualilor nu exista o anumita limita in ceea ce priveste tipologiile oamenilor pentru care au anumite sentimente si fata de care se simt cu adevarat atrasi. Mai mult de atat, pansexualii depasesc conceptul impus de “gen”.