Autismul este caracterizat a fi o tulburare psihica, ce se caracterizeaza de cele mai multe ori prin dificultatea pe care un pacient o are in momentul in care comunica sau interactioneaza in societate. Aceasta tulburare prezinta de altfel si o gama destul de larga de simptome, care pot aparea oricand, indiferent de pacient. De cele mai multe ori, persoanele care sufera de o astfel de afectiune, manifesta si un tipar comportamental, care se limiteaza, dar se repeta. Acestea afecteaza pacientul in urmatorul mod:
De cele mai multe ori, in cadrul spectrului autist se mai intalnesc si tulburari precum:
De altfel este important de mentionat faptul ca autismul poate sa afecteze persoane care se regasesc in intreaga lume, fara a tine cont de cultura sau de statut. Totusi, conform studiilor existente, o astfel de tulburare se regaseste de cele mai multe ori in cazul barbatilor, decat in cazul femeilor.
Simptomele autismului pot sa devina vizibile in special in timpul copilariei, cu precadere intre 12 – 24 luni. Totusi, exista si cazuri cand aceste simptome au aparut mult mai devreme sau mult mai tarziu. Astfel ca, specialistii au inclus aceste simptome in doua mari categorii, anume:
Problemele de comunicare:
Tiparul de comportament
In functie de analizele specialistilor, pentru ca o persoana sa poata fi diagnosticata cu o astfel de afectiune, aceasta va trebui sa prezinte simptomele din prima categorie, precum si cel putin doua din a doua categorie.
In prezent inca nu se cunosc cauzele exacte care declanseaza autism, insa aceasta afectiune poate fi atat de natura genetica, dar si de natura neurologica. De cele mai multe ori, factorii de risc ce pot declansa o astfel de tulburare pot fi:
De altfel, lista poate continua.
Diagnosticul
In momentul in care parintii observa unele dintre simptomele care au fost prezentate anterior, acestia trebuie sa apeleze la medicul pediatru. Acesta va putea efectua o serie de teste pentru a putea diagnostica in mod corect copilul.