fbpx
Ce inseamna antonime

Ce inseamna antonime

In special cand esti la scoala, probabil ca ai intalnit deseori acest cuvant, fapt pentru care intotdeauna este bine de stiut ce inseamna antonimele si cum se folosesc, in asa masura incat poti obtine rezultatele potrivite la teste si examene. In cazul in care este pentru prima data cand studiezi antonimele sau pur si simplu ai nevoie de o recapitulare, iata ce trebuie sa stii despre acestea, pentru a fi sigur ca ti-ai fixat cunostintele in mod corespunzator. In acest mod, nu te vei mai incurca la testele de la scoala, iar rezultatele finale vor fi intotdeauna pe masura.

Definitia antonimelor

Antonimele denumesc entitatile lexicale care prezinta un sens complet opus fata de cel al altor entitati lexicale. Asadar, relatia dintre aceste doua tipuri de entitati este una destul de logica, dar opusa, fapt pentru care peste denumita “antonimie”.

Antonimele, de cele mai multe ori, prezinta una sau chiar mai multe trasaturi comune, la care se vor adauga si cele complet opuse, lucru care va stabili relatia de antonimie. De cele mai multe ori trasatura comuna a celor doua cuvinte este reprezentata de aceeasi baza, in timp ce opozitia este de cele mai multe ori marcata de afixe prezente la unul dintre cei doi membrii care se gasesc in pereche. Asadar, cel mai uzual exemplu este Hidratat – Deshidratat. Totusi, ambii membrii pot sa prezinte afixe diferite, iar acesta este cazul al perechii: Ingropa – Dezgropa. De cele mai multe ori acestea sunt cazurile cand antonimia este exprimata din punct de vedere lingvistic intr-un mod riguros.

Clase de cuvinte

In functie de relatia de antonimie, se pot observa cu usurinta anumite clase de cuvinte care pot fi antonime. Asadar,  printre cele mai intalnite clase, in limba romana, se numara de cele mai multe ori urmatoarele:

Printre acestea se gasesc perechi precum gros – subtire, mare – mic, tanar – batran, cald – rece, iar lista poate sa continue.

  • Substantive

In cazul substantivelor, cele mai intalnite perechi sunt de cele mai multe ori formate din substantive abstracte, iar printre acestea se numara si: bucurie – tristete, mascul – femela, viata – moarte si asa mai departe.

Inclusiv anumite perechi de verbe se regasesc in relatie de antonimie, iar printre acestea se numara si: a aprinde – a stinge, a intreba – a raspunde, tace – vorbeste.

  • Adverbe

Cand vine vorba de adverbe, este important de stiut ca si anumite locutiuni adverbiale se regasesc intr-o relatie de antonimie, iar printre acestea se numara si: aproape – departe, mult – putin, mult mai putin – mult mai mult, pe dinafara – pe dinauntru, sus – jos, iar lista poate continua.

  • Prepozitii

Printre cele mai populare perechi de antonime, cand vine vorba de prepozitii se numara: inainte – dupa, deasupra – sub, in fata – in spate.

Figuri de stil

Cand vine vorba de antonime, anumiti autori si poeti le-au folosit pentru a crea anumite figuri de stil, printre care se numara, antiteza (mort si viu), oximoron (obscura lumina), paradoxul (a repara ireparabilul). In acest mod, poetii si autorii isi pot transmite mult mai usor gandurile si ideile.

Alte articole interesante...

Funcțiile trigonometrice sunt fundamentale în matematică, având aplicații vaste în fizică, inginerie, informatică și alte […]
Ce înseamnă Socheres
"Socheres" este un termen din limba romani, limba vorbită de populația romă (sau romani). În […]
Ziua muncii
Ziua Muncii, cunoscută și sub numele de Ziua Internațională a Muncitorilor, este o sărbătoare anuală […]
Ziua națională a României
Ziua Națională a României este sărbătorită în fiecare an pe 1 decembrie. Această zi comemorează […]
Ziua pământului
Ziua Pământului este sărbătorită anual pe 22 aprilie și marchează aniversarea nașterii mișcării ecologiste moderne, […]
Ziua internațională a femeii
Ziua Internațională a Femeii, sărbătorită pe 8 martie în fiecare an, este o zi globală […]
Ziua îndrăgostiților
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută și sub numele de Sfântul Valentin, este sărbătorită pe 14 februarie în […]
Dacă ai visat lilieci... Poate te-ai gândit întotdeauna că visul cu lilieci are o semnificație […]

Sinonime...

Copyright 2022 © Explicativ.ro