fbpx
Ce este retentia de apa

Ce este retentia de apa? Cauze, Simptome, Tratament

Retentia de apa, numita "edem", se refera la excesul de lichid care este depozitat in mod necorespunzator in muschi si in alte organe ale corpului. Principalele cauze ale retentiei de apa sunt o dieta bogata in sodiu si un stil de viata in care este obisnuit sa stai jos si in picioare multe ore la rand. Principalul simptom al retentiei de apa este reprezentat de umflarea extremitatilor si de umflaturi la nivelul abdomenului si al fetei. Principalul tratament pentru retentia de apa este reprezentat de schimbarea stilului de viata, cum ar fi cresterea miscarii si modificarea dietei.

Monitorizarea retentiei de apa este importanta, deoarece nivelul de hidratare este un indicator vital al potentialelor complicatii medicale si al sanatatii fizice generale. Retentia de apa este riscanta, deoarece contribuie la un disconfort major in ceea ce priveste mobilitatea si este asociata cu afectiuni grave de sanatate, cum ar fi insuficienta cardiovasculara, limfedemul malign sau bolile renale.

Retentia de apa este o boala destul de frecventa in lume, deoarece exista atat de multe motive care stau la baza acestei afectiuni. Din cauza numeroaselor cauze variate si a naturii adesea temporare a bolii, studiile medicale nu au furnizat date exacte cu privire la prevalenta acesteia. Uneori, retentia de apa este asociata cu greutatea, pe masura ce organismul se adapteaza la potentialele schimbari alimentare care vin odata cu pierderea sau cresterea in greutate.

Edemul este cauzat de deficiente si dezechilibre nutritive, vitamina A, vitamina C, vitamina B-6, magneziu si zinc fiind vitamine si minerale comune care au un efect asupra simptomelor. Alteori, edemul este afectat de obiceiurile comportamentale; modul in care o persoana se misca fizic si face exercitii fizice si modul in care isi maseaza muschii are un impact semnificativ asupra prezentei sau severitatii bolii.

Care sunt cauzele retentiei de apa?

Cauzele retentiei de apa includ numeroase boli, plus unele probleme legate de stilul de viata. Aceasta este o lista a unora dintre cele mai importante cauze ale edemului (cunoscut sub numele de hidropsie si retentie de apa).

  • Prea multa sare in alimentatie. Excesul de sare in organism perturba echilibrul de apa al organismului si poate duce la stocarea de lichide in muschi.
  • Anumite medicamente. Medicamentele hormonale, medicamentele pentru diabet si multe alte tipuri de medicamente eliberate pe baza de prescriptie medicala pot afecta retentia de lichide si pot provoca edeme.
  • Boala de rinichi. Functionarea necorespunzatoare a ficatului poate provoca acumularea de lichide, inclusiv din cauza unor boli precum glomerulonefrita si sindromul nefrotic.
  • Lipsa de miscare. Statul asezat prea mult timp poate ingreuna circulatia sangelui de la picioare pana la inima.
  • Cancer. Tumorile maligne la nivelul muschilor si al ganglionilor limfatici pot provoca edeme.
  • Insuficienta cardiaca. Daca inima nu este capabila sa pompeze sangele in mod normal, aceasta va incerca sa compenseze circulatia deficitara prin cresterea cantitatii de sange pe care o face sa circule prin corp. Acest lucru face ca ficatul, cavitatile corpului si picioarele, printre alte locuri, sa se umfle.
  • Boala pulmonara cronica. Atunci cand se acumuleaza lichid in plamani, se numeste edem pulmonar. Exista un efect circular din cauza emfizemului (saci de aer deteriorati in plamani) care cauzeaza dificultati de respiratie si care determina inima sa pompeze mai tare, ceea ce apoi creeaza o presiune din partea vaselor de sange care impinge lichidul in plamani si face ca respiratia sa fie si mai dificila.
  • Boala de ficat. Bolile de ficat, cum ar fi ciroza, ingreuneaza functionarea organului, incetinind fluxul sanguin. Acest lucru provoaca o presiune crescuta in vene, ceea ce poate duce la acumularea de lichid in picioare.
  • Limfedemul malign. Daca celulele canceroase cauzeaza blocaje in sistemul limfatic, lichidul limfatic se poate refugia in organism.
  • Modificari hormonale. Hormonii sunt responsabili pentru mentinerea echilibrului in organism, astfel ca, daca exista perturbari ale hormonilor proprii sau o afectiune la nivelul tiroidei (glanda care produce multi hormoni), nivelul de hidratare poate fi afectat si este mai probabil sa apara retentia de apa.
  • Boala tiroidiana. Cazurile severe de hipotiroidism se numesc mixedem si pot avea numeroase simptome grave, inclusiv retentie majora de lichide si umflaturi, in special la nivelul picioarelor si al fetei.
  • Sindromul premenstrual (PMS). Modificarile hormonale care inconjoara sindromul premenstrual au un impact asupra modului in care este stocat lichidul in organism si pot provoca umflaturi.
    Artrita. Articulatiile afectate de artrita se vor umfla adesea cu apa, ceea ce face adesea ca miscarea articulatiilor afectate sa fie si mai dificila si dureroasa.
  • Reactie alergica. O reactie alergica este un motiv care sta la baza edemelor la unele persoane. O reactie alergica majora cauzeaza adesea o inflamatie imediata si balonare, dar alergiile mai mici pot provoca umflaturi si edeme mai usoare, dar totusi vizibile.
  • Bolile autoimune, cum ar fi lupusul. Lupusul impiedica rinichii sa functioneze corect, ceea ce duce la acumularea de lichid care poate provoca retentie de apa si umflaturi.
  • Schimbari substantiale ale presiunii aerului. Presiunea aerului afecteaza modul in care organismul stocheaza apa, asa ca plimbarile cu avionul pot fi un motiv pentru retentia de apa.

Care sunt simptomele retentiei de apa?

  • Umflaturi. In special la nivelul degetelor de la maini, picioarelor si glezne. Termenii medicali "edem" si "limfedem" sunt folositi de obicei pentru a se referi la aceasta umflatura la nivelul picioarelor, gleznelor si partii inferioare a picioarelor, care se datoreaza retentiei de lichide.
  • Balonare. In special la nivelul stomacului si al abdomenului.
  • Umflaturi. Obrajii, ochii sau intreaga fata pot fi umflati in aparenta si la atingere din cauza retentiei de apa.
  • Rigiditate si dureri musculare. Retentia de apa face adesea ca partile afectate ale corpului sa se simta mai rigide si poate deveni dureros sa misti zonele afectate.
  • Oboseala si letargie. Excesul de apa din edem poate provoca oboseala si letargie semnificativa, deoarece muschii devin mai grei si mai sensibili.

Cum se diagnosticheaza retentia de lichide?

Pentru a diagnostica retentia de lichide aveti nevoie, de obicei, de un consult medical, deoarece medicii sunt cei mai in masura sa identifice ce cauzeaza simptomele. Aceasta pentru a dezvolta mai bine un plan de tratament si de monitorizare care sa fie eficient pentru nevoile specifice ale pacientului. Daca banuiti ca dumneavoastra sau cineva pe care il cunoasteti are edem, exista doi pasi pentru diagnosticarea acestuia.

  • Efectuati un autotest. Poti determina daca organismul tau retine prea mult lichid cu un test simplu la domiciliu, asa cum a demonstrat Evan Matthews, doctor in stiinte medicale, in videoclipul de mai jos. Apasati in jos pe pielea umflata. Daca degetul tau lasa o amprenta care ramane timp de cateva secunde, corpul tau este intr-adevar umflat si retine prea mult lichid. In timp ce simptomul se diagnosticheaza acasa, doar medicii pot diagnostica cauza.

  • Consultati un medic. Un medic va administra acelasi test "poke" in timpul unei examinari. Dr. Trayes afirma ca profesionistii din domeniul medical vor lua nota de "locatia, momentul si amploarea punctiei [termenul folosit pentru a descrie adanciturile lasate pe piele dupa apasare] pentru a determina raspunsul la tratament" (Trayes et. al, 2013).
    Deoarece retentia de lichide este un indiciu al unei probleme medicale foarte grave, este imperativ sa va consultati cu un medic pentru a descoperi cauza de baza daca observati acest simptom la dumneavoastra. Cea mai frecventa greseala in timpul diagnosticarii retentiei de apa este subestimarea gravitatii afectiunii. Un medic ar trebui sa exploreze toate motivele potentiale ale retentiei de lichide, iar pacientii ar trebui sa urmareasca medicii daca edemul lor se agraveaza sau nu observa imbunatatiri dupa ce a inceput tratamentul pentru diagnosticul lor specific.

Asadar, de ce retin apa? Potrivit Dr. James O'Brien, "aceasta afectiune poate indica o boala de baza care pune in pericol viata, cum ar fi insuficienta cardiaca congestiva, sau poate fi cauzata de ceva la fel de benign ca si faptul ca stai prea mult timp asezat" (O'Brien 2005). Cu alte cuvinte, uneori retineti apa din cauza unor alegeri legate de stilul de viata care sunt usor de rezolvat sau de anulat, in timp ce alteori retineti apa din cauza unor boli care trebuie tratate de profesionisti din domeniul medical.

Care sunt tratamentele pentru retentia de apa?

Tratamentele pentru retentia de apa sunt, de obicei, aceste metode.

  1. Controlul consumului de sare
  2. Adaugarea de magneziu in dieta zilnica
  3. Adaugarea de potasiu in dieta zilnica
  4. Consumul de suplimente de b-6
  5. Consumand mai multe proteine
  6. Utilizarea ciorapilor de compresie
  7. Consumati papadie
  8. Nu consumati carbohidrati rafinati
  9. Puneti in aplicare un autotratament pentru retentia de lichide
  10. Solicitati asistenta medicala de la medic

Trei dintre cele mai eficiente metode de tratare a retentiei de apa sunt reducerea aportului de sare, cresterea magneziului in alimentatie si folosirea ciorapilor de compresie. Reducerea aportului de sare necesita o anumita disciplina in cunoasterea si planificarea dietei, dar in functie de cauza edemului poate ajunge la problema de fond in cateva saptamani. Adaugarea de magneziu este cea mai simpla prin administrarea de suplimente, dar in functie de cauza care sta la baza poate ajuta din nou la tratarea problemei de fond din spatele retentiei de apa in cateva luni. Este posibil ca sosetele de compresie sa nu se ocupe de cauzele care stau la baza edemului, dar acestea pot oferi o usurare imediata si ieftina a disconfortului in timp ce se cauta solutii mai profunde.

1. Controlul consumului de sare

Controlul consumului de sare este unul dintre cele mai bune tratamente pentru retentia de apa, deoarece retentia de lichide se datoreaza, de obicei, concentratiilor ridicate de sare din organism. Un studiu realizat in 2013 de Universitatea din Göteborg, Suedia, a constatat ca 51% dintre subiectii testati care au urma o dieta care includea restrictii de sare au observat imbunatatiri ale edemelor dupa 12 saptamani. Rezultatele (reprezentate grafic mai jos) arata o reducere a numarului de pacienti care au raportat edeme moderate pana la severe dupa ce au urmat aceasta dieta, in timp ce cei din grupul de control au inregistrat putine modificari ale acestui simptom.

Potrivit Administratiei americane pentru alimente si medicamente (FDA), oamenii ar trebui sa primeasca putin mai putin de 3.200 mg de sodiu pe zi. FDA sfatuieste: "Ca un ghid general: 5% VD [recomandare de valoare zilnica] sau mai putin de sodiu pe portie este considerat scazut, iar 20% VD sau mai mult de sodiu pe portie este considerat ridicat" (2021). Uitati-va intotdeauna la etichetele nutritionale pentru a evalua si a reglementa cantitatea de sare pe care o consumati pe zi.

Nivelurile ridicate de sodiu nu sunt asociate doar cu retentia de lichide, ci sunt strans legate de bolile de inima si de tensiunea arteriala ridicata. Asadar, controlul consumului de sare este important atat pentru tratamentul retentiei de lichide, cat si pentru sanatatea generala.

Incercati sa evitati alimentele cu un continut ridicat de sodiu si sare. Aceasta include carnurile sarate, branzeturile procesate, gustarile sarate sau mancarurile care folosesc mult sos de soia. Reducerea consumului acestor alimente ajuta la reducerea nivelului de sare si la restabilirea raportului corect dintre apa si sare in organism.

2. Adaugarea magneziului in dieta zilnica

Adaugarea magneziului in dieta zilnica poate trata eficient retentia de apa, in special la cei ale caror simptome de retentie de lichide sunt cauzate de sindromul premenstrual sau de alte modificari hormonale specifice estrogenului. Un studiu clinic realizat de Journal of Women's Health a constatat ca, atunci cand femeilor li s-au administrat pastile de 200 mg de supliment de magneziu, majoritatea simptomelor de retentie de lichide - balonare a abdomenului, umflarea sanilor si a extremitatilor si cresterea in greutate - au fost diminuate semnificativ in decurs de doua luni.

Potrivit National Institutes of Health, cantitatea recomandata de magneziu pe care oamenii ar trebui sa o primeasca zilnic in alimentatie este cuprinsa intre 310-400 mg (2021). Alimentele bogate in magneziu, cum ar fi cele ilustrate mai jos, includ cereale, iaurt, orez, fasole neagra si unt de arahide. Unul dintre cele mai bune alimente pe care le puteti consuma sunt semintele de dovleac; o portie de o uncie furnizeaza aproximativ 37% din magneziul pe care ar trebui sa il primiti zilnic. Semintele de chia sunt surse excelente de magneziu, o portie de o uncie furnizand aproximativ 26% din magneziul pe care ar trebui sa il primiti zilnic.

3. Adaugarea de potasiu la dieta zilnica

Adaugarea de potasiu in dieta zilnica este o alta modalitate usoara de a trata retentia de apa la domiciliu, deoarece potasiul ajuta la procesarea sodiului (sarea) din organism. Consumul de alimente bogate in potasiu - cum ar fi bananele, cartoful dulce, spanacul, avocado si ciupercile (ilustrate mai jos) - reduce balonarea cauzata de retentia de lichide si "ajuta la relaxarea peretilor vaselor de sange, ceea ce ajuta la scaderea tensiunii arteriale", potrivit unui articol publicat de American Heart Association in 2018.

Asociatia Americana a Inimii noteaza ca "majoritatea femeilor ar trebui sa primeasca 2.600 de miligrame de potasiu pe zi si barbatii 3.400 de miligrame pe zi, dar... in medie, barbatii mananca aproximativ 3.000 mg/zi, iar femeile mananca aproximativ 2.300 mg/zi" (2018). Acestia noteaza ca o banana de marime medie contine 420 mg de potasiu, in timp ce o jumatate de cana de piure de cartofi dulci contine 475 mg, ceea ce face ca acestea sa fie alimentele ideale pentru a le incorpora in dieta zilnica pentru a obtine potasiul necesar.

4. Consumul de suplimente de vitamina B-6

Consumul de suplimente de vitamina B-6 ajuta la tratarea retentiei de apa, oferind organismului instrumentele adecvate pentru a ajuta la construirea celulelor rosii din sange. Conform recomandarilor Institutului National de Sanatate din 2021, atat barbatii, cat si femeile cu varste cuprinse intre 19 si 50 de ani ar trebui sa primeasca aproximativ 1,3 mg de vitamina B-6 pe zi, iar persoanele de peste 50 de ani ar trebui sa primeasca aproximativ 1,5 mg pe zi.

Studiile arata ca majoritatea oamenilor indeplinesc intr-adevar aceasta cerinta. Prin urmare, este putin probabil ca lipsa vitaminei B-6 sa fie cea care cauzeaza edeme la majoritatea oamenilor. Dar puteti discuta cu medicul dumneavoastra pentru a determina daca o deficienta de B-6 va afecteaza din punct de vedere medical nivelul de retentie a apei. Asigura-te ca discuti problemele cu acesta inainte de a adauga orice supliment nou in dieta ta.

5. Consumati mai multe proteine

Consumand mai multe proteine - cum ar fi carnea, fasolea, legumele cu frunze verzi etc. - ajuta la tratarea retentiei de apa. La pacientii cu afectiuni hepatice, deficitul de proteine este frecvent si poate contribui la simptomele de edem, in special la nivelul extremitatilor inferioare. Potrivit Societatii Gastroenterologice din Australia, pacientii cu boli cronice de ficat isi pot gestiona simptomele (inclusiv simptomele de retentie de lichide) prin incorporarea in dieta zilnica a unor alimente sarace in sare si bogate in proteine, cum ar fi exemplele de mai jos.

6. Folositi sosete de compresie

Sosetele de compresie sunt un instrument util in tratarea retentiei de apa, deoarece amelioreaza simptomul de umflaturi la nivelul picioarelor si picioarelor, impiedicand sangele sa se acumuleze acolo, astfel incat sa se intoarca mai repede la inima pentru circulatie. Sosetele de compresie sunt unul dintre cele mai comune tratamente pentru edemul la nivelul picioarelor si gleznelor si sunt disponibile pe scara larga in farmacii. In mod normal, acestea sunt purtate toata ziua, dar sunt scoase pentru a dormi noaptea. Ele pot avea un efect pozitiv rapid pentru a reduce disconfortul imediat ce sunt purtate, desi nu reprezinta un tratament pe termen lung.

Dr. Chung Sim Lim de la Canadian Medical Association Journal noteaza totusi ca "ciorapii sunt in general siguri de utilizat, cu relativ putine complicatii"; "ciorapii prost ajustati pot provoca disconfort si, in cel mai rau caz, necroza de presiune", asa ca asigurati-va ca aveti ciorapi potriviti corespunzator pentru a evita orice disconfort suplimentar si neintentionat la nivelul picioarelor si gleznelor. Medicul dumneavoastra va poate oferi sfaturi cu privire la marime, nivelul de compresie recomandat si cat timp sa le folositi.

7. Consumati papadie

Potrivit lui Helen West, un dietetician gastroenterolog inregistrat in Marea Britanie, consumul de extract de papadie ( cunoscut sub numele de "dinte de leu") poate fi util in tratarea retentiei de lichide, deoarece se crede ca este un diuretic natural cu niveluri ridicate de potasiu. Aceste doua aspecte il fac ideal pentru a reduce nivelul de sare din organism si pentru a elimina excesul de lichid prin urinare.

West recunoaste insa ca "exista doar cateva studii privind efectele sale [ale papadiei] la oameni. un mic studiu uman a constatat ca administrarea unui supliment de papadie a crescut cantitatea de urina produsa in cele cinci ore de la administrarea suplimentului" (2017). Din cauza cercetarilor limitate cu privire la aceasta optiune de tratament, ea este considerata o modalitate mai alternativa, dar perfect sigura, de a gestiona simptomele retentiei de lichide. Acestea sunt cateva dintre beneficiile consumului de papadie.

8. Nu consumati carbohidrati rafinati

Daca este posibil, nu consumati carbohidrati rafinati (alimente precum pastele, painea si alte cereale) din abundenta daca doriti sa tratati retentia de apa. Desi nu exista prea multe cercetari medicale cu privire la legatura dintre dietele bogate in carbohidrati rafinati si retentia de lichide, multi nutritionisti au identificat aceste alimente ca fiind vinovati comuni pentru balonarea stomacului si a abdomenului. In plus, aceste alimente pot avea un continut ridicat de sodiu sau sare, ceea ce le face sa nu fie ideale in tratamentul retentiei de apa.

9. Implementati un autotratament pentru retentia de lichide

Este posibil si sigur sa implementati autotratamentul pentru retentia de lichide pentru a reduce disconfortul cauzat de excesul de apa. Unele remedii suplimentare la domiciliu includ exercitii cardio, masaje si inmuierea intr-o baie de sare Epsom timp de 15-20 de minute. Aceste remedii suplimentare amelioreaza o parte din disconfortul asociat cu retentia de apa prin imbunatatirea circulatiei si atenuarea durerilor musculare.

10. Solicitati asistenta medicala de la un medic

Solicitati imediat ingrijiri medicale de la medicul dumneavoastra pentru retentia de lichide daca nu observati nicio imbunatatire dupa implementarea acestor tratamente. In plus, daca simptomele suparatoare ale retentiei de lichide s-au inrautatit sau au crescut, solicitati imediat asistenta medicala.

Este intotdeauna important sa cunoasteti cauza care sta la baza retentiei dvs. de lichide, deoarece uneori este destul de inofensiva si usor reversibila, dar alteori este un semn al progresiei bolii, care poate deveni rapid periculoasa.

Care sunt diferitele metodologii de tratare a retentiei de apa?

Iata care sunt diferitele metodologii de tratare a retentiei de apa.

  • Autotratamentul. Acesta include modificari ale dietei, cum ar fi eliminarea sarurilor si adaugarea de proteine, terapii fizice autoadministrate, cum ar fi ridicarea picioarelor sau masajele, si tratamente de gestionare a simptomelor la domiciliu, cum ar fi baile cu sare Epsom sau sosetele de compresie.
  • Cereti ajutorul unui medic. Un diagnostic si/sau o reteta pentru medicatia necesara pentru cauza specifica a edemului este una dintre cele mai importante si recomandate metodologii de tratament. Medicii va pot sugera sau va pot indruma catre specialisti precum fizioterapeutii, care pot ajuta la tratamentul retentiei de apa.
  • Cereti ajutorul unui farmacist. Daca nu reusiti sa ajungeti la un medic, un farmacist poate fi in masura sa va ofere sfaturi provizorii fie in ceea ce priveste autotratamentul, fie in ceea ce priveste posibilele medicamente eliberate fara prescriptie medicala.
  • Consumati plante impotriva edemelor. Cel mai frecvent tratament medicamentos alternativ si cea mai frecventa metodologie pentru retentia de lichide este consumul de papadie si alte ierburi. Aceasta metodologie nu este la fel de studiata din punct de vedere medical ca celelalte, dar unii sustin ca aceasta abordare este benefica.
  • Folositi medicamente pe care le da medicul. Daca un medic sugereaza medicamente, este probabil ca acestea sa fie o metodologie mai buna pentru tratamentul edemelor decat orice abordare alternativa sau la domiciliu.

Cum de a reduce rapid retentia de apa? Cel mai rapid mod de a reduce retentia de apa este sa te hidratezi pe masura ce nu mai consumi sare. Daca aceasta este cauza care sta la baza edemului dumneavoastra, aceste actiuni vor avea un efect care se va observa in cateva ore. Daca edemul nu este legat de consumul de sare, nu exista o solutie rapida si usoara garantata pentru aceasta afectiune si este important un consult medical.

Care dintre ele este mai buna pentru a rezolva problemele de retentie de apa? Cea mai buna metodologie este obtinerea de ajutor de la profesionisti, deoarece acestia au expertiza necesara pentru a dezvolta o solutie specifica pentru edem care sa fie cea mai buna pentru tine.

Care sunt plantele pentru tratamentul retentiei de apa?

Printre plantele pentru tratamentul retentiei de apa se numara patrunjelul, coada-calului, calicile, chimenul si ceaiul negru sau verde. Cele mai bune plante pentru edeme au proprietati similare cu cele ale diureticelor sau ale potasiului. Acestea pot provoca excretia sau pot grabi in alt mod modul in care sarea este eliminata din organism. Acestea sunt unele dintre cele mai comune plante folosite pentru tratamentul edemelor, asa cum sunt descrise de dieteticianul autorizat Helen West.

  • Patrunjel. Unele studii care au implicat sobolani au aratat ca patrunjelul ajuta la cresterea productiei de urina, ceea ce este util in cazul retentiei de lichide. Se face un ceai si se consuma zilnic.
  • Coada-calului. Facuta din planta "equisetum arvense", Helen West afirma ca "un mic studiu efectuat pe 36 de barbati a constatat ca coada-calului a fost la fel de eficienta ca si medicamentul diuretic hidroclorotiazida" si este disponibila atat sub forma de pastila, cat si sub forma de ceai. West ii sfatuieste insa pe pacientii cu probleme renale sa evite consumul frecvent de coada-calului, deoarece le poate chiar agrava starea.
  • Calicile (din plantele de hibiscus). Potrivit lui Helen West, aceasta parte a plantei de hibiscus a fost "folosita in mod obisnuit pentru a face un ceai medicinal numit "rozeta" sau "ceai acru"". Acest ceai, desi nu a fost studiat pe larg, se spune ca reduce hipertensiunea si trateaza edemele usoare.
  • Chimen. Adesea folosit ca un condiment in bucatarie, chimenul este derivat dintr-o planta cu pene cu acelasi nume. Din nou, nu exista prea multe dovezi privind efectul pe care chimenul il are asupra edemelor, dar este adesea folosit ca medicament diuretic in Maroc si India.
  • Ceai verde sau negru. Datorita continutului de cofeina, atat ceaiul verde, cat si cel negru pot servi ca diuretice. Helen West avertizeaza ca acesta este un tratament eficient doar pentru cei care nu au deja o toleranta la cofeina, deoarece ar fi nevoie de o cantitate mult mai mare (si probabil nesanatoasa) de ceai pentru a vedea rezultate.

Care sunt conditiile de sanatate legate de retentia de apa?

Iata care sunt afectiunile de sanatate legate de retentia de apa. Retineti ca unele afectiuni de sanatate comune nu cauzeaza neaparat edeme, ci mai degraba includ edeme si retentie de lichide ca simptom. Diagrama de mai jos indica unele dintre afectiunile de sanatate grave care ar putea fi indicate de retentia de apa.

  • Insuficienta cardiaca congestiva. Retentia de apa poate aparea atunci cand o inima slabita nu pompeaza eficient sangele prin corp. Potrivit Clinicii Mayo, acest lucru inseamna ca excesul de sange poate refula in picioare, glezne si picioare, ducand la edem.
  • Sarcina. Greutatea suplimentara din abdomen pune presiune asupra vezicii urinare si a picioarelor, ceea ce poate duce la o anumita retentie de lichide la nivelul membrelor inferioare, gleznelor si picioarelor.
  • Reactii alergice. Umflarea fetei si a membrelor este un efect secundar comun al reactiilor alergice. dificultatea de a respira, senzatia de apasare in piept, mancarimea, urticaria si ochii rosii sunt alte cateva simptome tipice care apar.
  • Recuperarea dupa operatie. Stresul provocat de interventia chirurgicala si de recuperarea acesteia, precum si miscarea mai limitata care poate aparea adesea dupa operatie, pot provoca temporar edeme.
  • Medicamente noi. Uneori, efectele secundare ale unui medicament includ edemul. Daca un medicament nou provoaca edem, consultati un medic pentru a vedea daca doza este ajustata sau daca se ofera in schimb un medicament alternativ.
  • Dieta proasta. O dieta inconsecventa si/sau nesanatoasa expune o persoana la riscul de a se confrunta cu retentie de lichide.
    Insuficienta venoasa. O boala care "ingreuneaza activitatea venelor de a impinge sangele inapoi spre inima" si este adesea cauzata de statul in sezut/in picioare pentru perioade lungi de timp, potrivit Cleveland Clinic.

Care sunt conditiile care afecteaza retentia de apa pentru oameni?

Acestea sunt afectiunile care afecteaza retentia de apa pentru oameni, cauzand adesea cazuri mai puternice de edem, si sunt clasificate in functie de organul primar afectat.

  • Boli ale rinichilor. Afectiuni precum insuficienta renala, boala cronica de rinichi si sindromul nefrotic au fost asociate cu retentia de lichide la nivelul fetei si al membrelor inferioare. Institutul National de Diabet si Boli Renale explica faptul ca sindromul nefrotic este o afectiune medicala in care rinichii nu functioneaza corect. Sindromul nefrotic este diagnosticat prin intermediul unei probe de urina, iar unele cauze ale afectiunii includ diabetul, lupusul si HIV/SIDA.
  • Edemul cerebral. Se refera la un tip de edem in care lichidul este retinut in creier. Multe afectiuni pot provoca acest lucru, inclusiv boli metabolice, leziuni cerebrale traumatice, tumori, infectii si hipoxie (o afectiune definita ca o lipsa de oxigen in organism).
  • Edemul cardiac. Afectiunile cardiace, cum ar fi cardiomiopatia, bolile coronariene, bolile valvelor cardiace si hipertensiunea arteriala, sunt asociate cu retentia de lichid in tot corpul, potrivit medicilor de la RWJBarnabas Health de la Universitatea Rutgers din New Jersey.
  • Edem pulmonar. Se refera la o acumulare de lichid in plamani, care este adesea cauzata de insuficienta cardiaca congestiva. Leziunile grave, insuficienta renala, leziunile pulmonare majore si anumite medicamente ar putea provoca edem pulmonar, potrivit cercetarilor de la PennMedicine de la Pennsylvania State University din Philadelphia.
  • Hipotiroidismul. O boala hormonala in care tiroida este subactiva sau nu produce suficienti hormoni de care organismul are nevoie. Asociatia Americana a Tiroidei noteaza ca cauzele hipotiroidismului sunt variate, dar tratamentul este de obicei controlabil. Un simptom comun al hipotiroidismului este retentia de lichide la nivelul membrelor corpului. Mixedemul este termenul medical folosit pentru cazurile severe de hipotiroidism.
  • Ciroza. cunoscuta sub numele de boala hepatica in stadiu tardiv. Ciroza este de obicei ireversibila, deoarece tesutul hepatic sanatos este inlocuit de tesut cicatricial. Multe afectiuni medicale de baza pot provoca ciroza (inclusiv hepatita si cancerul), dar cea mai frecventa cauza este consumul prelungit de alcool. Ciroza va provoca in cele din urma umflaturi si retentie de lichide in tot corpul daca afectiunea nu este tratata imediat si/sau in mod corespunzator.

Motivele fiziologice pot cauza retentia de apa?

Da, motivele fiziologice provoaca retentia de apa. De fapt, retentia de lichide ca urmare a insuficientei venoase este frecventa, Biblioteca Nationala de Medicina raportand ca intre 1-40% dintre femei si 1-17% dintre barbati raporteaza ca sufera de insuficienta venoasa. Insuficienta venoasa este adesea cauzata de persoanele care fie stau in picioare sau stau asezate zilnic perioade lungi de timp, fie din cauza fumatului cronic, a unei diete proaste sau a lipsei de exercitii fizice. Insuficienta venoasa este asociata cu aparitia venelor varicoase, din imaginea de mai jos, care apar adesea la nivelul membrelor inferioare, deoarece lichidul in plus determina o circulatie sanguina deficitara.

Retentia de apa te poate ucide?

Da, retentia de apa va poate ucide. Exista o probabilitate mai mare ca retentia de apa sa fie fatala daca este lasata nediagnosticata si netratata pentru o perioada lunga de timp. Probabilitatea de deces depinde de cauzele care stau la baza retentiei de lichide. Pacientii cu boli cronice de rinichi si cardiovasculare au un risc mai mare de fatalitate, mai ales daca simptomele retentiei de apa sunt semnificativ de mari sau s-au agravat.

Cercetatorul medical Kamyar Kalantar-Zadeh de la Centrul Harold Simmons pentru cercetare si epidemiologie a bolilor renale raporteaza ca exista un "risc de deces de 28%" pentru pacientii cu boli cronice de rinichi cu retentie semnificativa de lichide, in timp ce "in cazul retentiei minime de lichide [intre 0,5 si 1,0 kg], sansele de supravietuire au fost cu 26% mai mari". In cazul pacientilor cu insuficienta cardiovasculara, a existat un "risc [de deces] crescut cu 25% si, respectiv, un risc de deces cardiovascular scazut cu 23% pentru grupurile de crestere a lichidului mentionate mai sus" (Zadeh 2014). Daca aveti o afectiune grava care cauzeaza retentie de lichide, asigurati-va ca monitorizati indeaproape gravitatea edemului, deoarece aceste informatii sunt utile in tratarea problemei de baza.

Poate retentia de apa sa provoace dureri de cap?

Oamenii de stiinta nu sunt siguri daca retentia de apa poate provoca dureri de cap, dar durerile de cap au fost un simptom raportat la cei care au declarat ca sufera de retentie de apa. Cercetatorii de la Departamentul de Cardiologie si Chirurgie Cardiovasculara din Sao José, Brazilia, spun ca "ar trebui investigata posibilitatea implicarii edemului ciclic in durerile de cap de tip hipnic", asa ca asigurati-va ca ii spuneti medicului dumneavoastra daca durerile de cap sunt unul dintre simptomele frecvente pe care le experimentati impreuna cu retentia de lichide.

Poate calitatea apei sa afecteze retentia de apa?

Nu, calitatea apei nu poate afecta retentia de apa, potrivit Agentiei pentru Protectia Mediului din Statele Unite (EPA). Cea mai mare parte a apei potabile este complet sigura de baut si nu s-a demonstrat ca niciun contaminant identificat al apei nu provoaca retentie de apa. EPA inca nu stie prea multe despre efectele pe care le are asupra sanatatii calitatea slaba a apei, mentionand ca "factorii care pot influenta daca un contaminant va duce la efecte asupra sanatatii includ tipul de contaminant, concentratia acestuia in apa, susceptibilitatea individuala, cantitatea de apa consumata si durata expunerii" (2020). Asadar, desi este posibil ca un contaminant din apa potabila sa contribuie la simptomele de retentie a lichidelor, este extrem de nefericit, deoarece nu a fost inca documentat in cercetare.

Poate bea prea multa apa sa provoace retentie de apa?

Da, a bea prea multa apa poate provoca retentie de apa, dar acest lucru este foarte rar. Daca va suprahidratati pana la punctul de a ajunge la o usoara intoxicatie cu apa, este posibil sa observati unele umflaturi asemanatoare edemului din cauza excesului de lichid din organism. Acest lucru este discutat in detaliu aici de catre Dr. Amit Varma.

Scaderea consumului de apa ar trebui sa ajute la scaderea umflaturii daca bautura in exces este cauza umflaturii. Este probabil ca retentia de lichide sa se datoreze unei alte cauze subiacente, caz in care scaderea aportului de apa nu ar ajuta si ar putea chiar sa provoace si mai mult rau. Din acest motiv, este important sa solicitati intotdeauna un diagnostic medical daca sunteti ingrijorat de cat de multa apa este prea multa si daca va confruntati cu simptome de retentie de lichide. Un medic va poate ajuta sa gasiti o solutie care sa functioneze pentru dumneavoastra.

Scaderea consumului de apa poate rezolva retentia de apa?

Diminuarea consumului de apa nu poate rezolva retentia de apa in majoritatea cazurilor. Scaderea consumului de apa poate rezolva problema retentiei de apa doar daca aceasta a fost cauzata de suprahidratare sau de intoxicatie cu apa. Deoarece deshidratarea este mult mai frecventa in randul populatiei decat suprahidratarea, nu este recomandabil sa se diminueze aportul de apa in incercarea de a trata edemul sau retentia de lichide, decat daca un medic va cere in mod expres acest lucru.

Retentia de apa poate cauza greutate in plus pe corp?

Da, retentia de apa poate cauza greutate in plus pe corp, dar pentru cei care se intreaba cum sa piarda din greutatea apei, greutatea in plus este usor de pierdut odata ce problema retentiei de apa este tratata. Greutatea in plus reprezinta excesul de apa care este depozitat in muschi, astfel incat multe persoane cu retentie cronica de lichide experimenteaza fluctuatii vizibile de greutate in functie de severitatea umflaturii si/sau balonarii.

Poate sindromul premenstrual sa provoace retentia de apa?

Da, sindromul premenstrual poate provoca retentia de apa. Retentia de apa este un simptom comun al sindromului premenstrual (PMS), deoarece multe persoane care au menstruatie se confrunta cu schimbari hormonale inainte, in timpul si dupa menstruatie. Modificarile hormonale afecteaza modul in care este stocat lichidul in organism, provocand adesea balonarea stomacului si a abdomenului. Pernele de incalzire pot provoca o oarecare usurare pentru cei cu retentie de lichide cauzata de sindromul premenstrual. Discutati cu ginecologul dumneavoastra daca simptomele sindromului premenstrual, cum ar fi umflarea si balonarea, sunt prea severe, deoarece ar putea fi un semn al unei tulburari endocrine sau hormonale.

Sursa text + Video: https://svalbardi.com/blogs/water/retention

Alte articole interesante...

Care este diferența dintre bărbați și femei în societate
Diferența dintre bărbați și femei în societate este o temă complexă, care implică aspecte biologice, […]
Care este diferența dintre windows 8 si 8.1
Diferența dintre Windows 8 și Windows 8.1 constă în îmbunătățirile funcționale, modificările aduse interfeței și […]
Care este diferența dintre windows 7 și 10
Diferența dintre Windows 7 și Windows 10 este semnificativă și implică o serie de îmbunătățiri […]
Care este diferența dintre vin sec și demisec
Diferența dintre vin sec și vin demisec constă în cantitatea de zaharuri reziduale rămase în […]
Care este diferența dintre ulcer gastric și duodenal
Diferența dintre ulcerul gastric și ulcerul duodenal constă în localizarea acestor leziuni în tractul gastrointestinal, […]
Care este diferența dintre tun și obuzier
Diferența dintre tun și obuzier constă în caracteristicile tehnice, tactica de utilizare și rolul operațional […]
Care este diferența dintre titluri de stat și obligațiuni?
Diferența dintre titlurile de stat și obligațiuni constă în emitentul lor, în nivelul de risc, […]
Care este diferența dintre tetraedru și piramidă triunghiulară
Diferența dintre tetraedru și piramida triunghiulară constă în modul în care acești termeni sunt folosiți […]

Sinonime...

Copyright 2023 © Explicativ.ro