fbpx
Ce este colesterolul

Ce este colesterolul?

Ce este colesterolul?

Colesterolul este o grasime naturala produsa in organismul nostru. Acesta este esential pentru mentinerea unei bune functii hormonale si a unei bune sanatati generale, dar, in acelasi timp, este daunator daca nivelurile sunt prea ridicate.

Colesterolul se face din doua surse principale: alimentele pe care le mancam si productia de colesterol a organismului. Alimentele bogate in grasimi saturate si grasimi trans sunt cele mai daunatoare. Acestea cresc nivelurile de colesterol si pot duce la probleme de sanatate grave.

Care sunt riscurile colesterolului?

Nivelurile ridicate de colesterol in sange pot creste riscul de a dezvolta boli de inima si accident vascular cerebral. Acest lucru se datoreaza faptului ca depozitele de colesterol pot bloca arterele, ceea ce poate duce la ateroscleroza. Acest lucru poate creste riscul de accidente vasculare cerebrale si infarct miocardic. De asemenea, pot aparea si alte complicatii, cum ar fi boala arterelor periferice si insuficienta renala.

Un alt risc asociat cu nivelurile ridicate de colesterol se numeste apolipoproteina B. Acesta poate fi prezent in cantitati ridicate in sange si este considerat un marker pentru boala cardiovasculara. Nivelurile ridicate de colesterol sunt asociate cu riscul de a dezvolta diabet de tip 2 si boli de ficat gras.

De asemenea, nivelurile ridicate de colesterol pot creste riscul de a dezvolta boli de rinichi. Acest lucru se datoreaza faptului ca depozitele de colesterol pot bloca fluxul sanguin catre rinichi, ceea ce poate duce la o functionare anormala a acestora.

Un alt risc asociat cu nivelurile ridicate de colesterol este cresterea riscului de a dezvolta anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de colon si cancerul de prostata. Acest lucru se datoreaza faptului ca nivelurile ridicate de colesterol pot creste riscul de inflamare, care poate contribui la dezvoltarea acestor tipuri de cancer.

Cum putem tine sub control nivelul colesterolului?

Exista o multime de modalitati prin care putem sa ne mentinem nivelul colesterolului sub control, incepand cu schimbarea stilului de viata si terminand cu medicamentele prescrise de medic.

Primul pas este sa incepeti sa va modificati stilul de viata. Acest lucru inseamna sa adoptati o dieta sanatoasa si sa faceti exercitii fizice regulate. Dieta trebuie sa includa alimente bogate in fibre, cum ar fi cereale integrale, legume si fructe, si sa evitati alimente bogate in grasimi saturate si colesterol, cum ar fi carne grasa, produse de patiserie si produse lactate cu un continut ridicat de grasimi. In plus, puteti reduce portiile alimentelor pe care le consumati si sa aveti grija sa consumati alimente variate.

In acelasi timp, este important sa faceti exercitii fizice regulate. Exercitiile fizice sunt eficiente in reducerea nivelului de colesterol si pot ajuta la scaderea in greutate. Puteti incepe prin a face exercitii de intensitate scazuta, cum ar fi mersul pe jos, urcand scarile sau inotul, si apoi sa va cresteti ritmul si intensitatea treptat.

De asemenea, puteti lua si medicamente pentru a va ajuta sa tineti sub control nivelul colesterolului. Aceste medicamente pot ajuta la scaderea nivelului de colesterol si la prevenirea formarii de depozite de grasime pe artere. Printre acestea se numara statine, fibrati si acid ezetimibic. Puteti discuta cu medicul curant pentru a afla care este cea mai potrivita medicatie pentru dumneavoastra.

In concluzie, exista o multime de modalitati prin care putem sa tinem sub control nivelul colesterolului. Incepeti prin schimbarea stilului de viata si adaugati medicamente prescrise de medic pentru a-l mentine la niveluri acceptabile. Acest lucru va poate ajuta sa va pastrati inima sanatoasa si sa preveniti aparitia afectiunilor cardiovasculare.

Alte articole interesante...

Cum sună câteva înjurături în țigănească
Înjurături în țigănească: San dilo. = Eşti prost. Has moro car. = Mâncami-ai p..la. Has […]
Cât înseamnă 100.000 Lei în lei vechi
În România, tranzitia de la "lei vechi" la "lei noi" a avut loc la data […]
De cine aparține prefix 0372
Într-o lume interconectată, unde comunicarea la distanță este mai importantă ca niciodată, înțelegerea sistemelor de […]
Porecle drăguțe pentru fete și băieți
Poreclele sunt o formă adorabilă și personală de a exprima afecțiunea. Ele adaugă un strop […]
De ce să nu circuli cu anvelopele de iarnă, vara
Anvelopele de iarnă sunt esențiale pentru a conduce în siguranță pe timp de iarnă, dar […]
De ce să nu circuli cu anvelopele de vară, iarna
Alegerea anvelopelor potrivite în funcție de sezon este crucială pentru siguranța în conducere. Deși poate […]
Ce înseamnă sunt în față pe avarii
În lumea șoferilor, anumite expresii și fraze au sensuri specifice care nu sunt întotdeauna evidente […]
Care este ordinea mărimilor la haine
Alegerea mărimii potrivite a hainelor poate fi o provocare, mai ales când navigăm printre diferite […]

Sinonime...

Copyright 2023 © Explicativ.ro