fbpx

5 sfaturi de care să ții cont când plantezi semințele

Să plantezi semințe de legume înseamnă a începe o adevărată aventură, deoarece este o aventură care va dura un anotimp întreg.

Dar, pentru a reuși plantarea semințelor lencoplant, trebuie să ții cont de anumite sfaturi și trucuri.

Plantarea semințelor este cea care stă la baza agriculturii, fie că vorbim despre câmp, fie că vorbim despre grădina de legume. Să știi să plantezi semințele de legume este una din bazele grădinăritului.

Regula numărul 1- plantează semințele la momentul potrivit

Dacă iarna marchează un moment de odihnă sau de repaos pentru grădina de flori, grădina de legume sau livadă, acest lucru nu este însă sinomin cu inactivitate pentru un grădinar. Trebuie deja să te gândești la prepararea semințelor de legume care vor da o grădină fertilă și sănătoasă.

Trebuie mai întâi să te informezi cu privire la perioada de plantat, trebuie să ții cont de climatul locului unde locuiești.

Regula numărul 2- ai grijă și la temperaturi

Puse în pământ, atât la interior, cât și la exterior, un lucru e sigur – semințele sunt destul de capricioase. În exterior, timpul este un factor care nu poate să fie controlat, dar care trebuie neapărat să fie supravegheat. În interior, te poți juca puțin cu termostatul.

În perioada germinației, temperatura ideală ar trebui să fie situată între 21 de grade și 24 de grade pentru majoritatea legumelor și între 25 și 30 de grade pentru legumele din familia Solanaceelor. Atunci când plantele sunt puțin mai mari, temperatura ar trebui să fie în jur de 18 grade ziua și 15 grade noaptea.

Regula numărul 3- ai grijă la umditate pentru a te bucura de plante reușite din semințe

Este foarte important să umezești substratul înainte de a planta semințele. Este necesar deci să se conserve o anumită umiditate, dar să ai grijă să nu exagerezi cu apa.

Majoritatea tipurilor de semințe au nevoie de foarte multă apă la momentul în care sunt plantate. După plantare este nevoie să se ude în fiecare zi până când răsar la suprafață. După ce cresc puțin, fi udate mai rar.

Regula numărul 4- trebuie să cunoști bine pământul pentru a planta așa cum trebuie semințele

Nu toate tipurile de pământ sunt adaptate pentru plantarea semințelor. Este deci important să studiezi pământul și caracteristicile sale. Este mai dens? Mai argilos? Sau este mai degrabă nisipos? Sau mai lejer? Te poți uita mai apoi și pe pachetul cu semințele de legume pentru a vedea dacă sunt sau nu adaptate tipului de pământ pe care îl ai.

Regula numărul 5, cea mai importantă- alege așa cum trebuie semințele de legume

Alegerea semințelor se determină în funcție de gusturi, de obiceiurile alimentare, dar și de spațiul de care dispui pentru plantat.

Unele semințe sunt mai fragile decât celelalte, mai ales cele de tip F1, care vor produce plante de calitate, dar care trebuie să fie adaptate tipului tău de pământ.

Cele dintr-un an anterior, pe care le obții de la legume sau fructe sau cele bio sunt și ele eficiente și pot asigura o recoltă bună.